Därför är vargarna portade i halva Sverige

Vargarnas utbredning i världen. I Ryssland finns det friska stammar, men i norra Sverige är de portade.

Den svenska vargdebatten har hittills aldrig berört den riktigt stora frågan, som likt en gigantisk elefant står där mitt i rummet. Inte förrän idag, då Expressens ledare sticker fingret rakt i såret och skriver som det är: för att vi ska kunna få en livskraftig vargstam i Skandinavien krävs det att vi slutar porta vargarna från den norra halvan av Sverige. Idag är nämligen allt norr om Dalälven förbjuden mark för vargar, eftersom det betraktas som renbetesmark.

Och just denna fråga är stendöd politiskt, eftersom en diskussion av vilka fri- och rättigheter Sveriges ursprungsbefolkning ska ha i förhållande till andra svenska näringar automatiskt stämplas som rasistiskt och/eller hets mot (ursprungs)folkgrupp. Men i praktiken är det ju bara ännu en debatt om tamdjur vs rovdjur, precis som i Värmland.

Skillnaden är att det här rör sig om renar. Det finns uppemot 300.000 sådana (ungefär lika många som antalet älgar) som rör sig fritt över ett vidsträckt betesområde som omfattar de norra delarna av Norge, Sverige och Finland (medan vargarna kan räknas i tiotal och som bekant lever undanskuffade nere i Mellansverige). Totalt omfattar renbetesområdet 54 procent av Sveriges yta – och där ska det inte finnas några vargrevir, enligt miljöminister Andreas Carlgren (även om han givetvis inte är ensam om att ha fattat detta beslut).

Om man studerar kartan ovan som visar vargens utbredning i världen, speciellt i Ryssland och Europa, ser man tydligt vilka som är de naturliga jaktmarkerna för arten. Men i norra Skandinavien finns det som synes ett stort hål. I detta område, som omfattar hela Nordkalotten, är vargen utrotad sedan länge, och kontakten med de stora vargpopulationerna i Ryssland är bruten. Och eventuella nya individer som vågar sig på att invandra österifrån har minimala chanser att överleva om de inte snabbt och målmedvetet springer gatlopp från Haparanda till Säffle.

Nu fungerar ju vargar inte riktigt så, och inte heller föds de med inbyggd GPS som kan hjälpa dem att lokalisera artfränder hundratals mil bort. Så de kanske väljer att stanna kvar i Norrbotten, eller beger sig till västerut till Lappland. Käkar lite lokala älgar, och kanske en och annan ren. Och då går det som det går – länsstyrelsen ger tillstånd till skyddsjakt, alternativt hanteras problemet på lokal nivå enligt doktrinen SGT (skjut, gräv, tig).

Även i USA utrotades vargstammen på 1700- och 1800-talet, främst för att den konkurrerade om pälsjägarnas bytesdjur och var ett hot mot tamboskapen som nybyggarna tog med sig. Men i nationalparken Yellowstone, Wyoming, finns det sedan ett antal år återigen en växande vargstam, som uppgår till ett hundratal djur uppdelade på 14 flockar.

I Lappland borde det finnas gott om plats för varg.

I Sverige har vi ett nästan lika stort nationalparksområde som Yellowstone. Det ligger i Lappland och innefattar bland annat Sareks och Stora sjöfallets parker. Detta gigantiska område, stort som tre Gotland, hade varit perfekt att plantera in varg i; gott om tillgång på bytesdjur och långt ifrån tätbebyggda trakter. Och en stor, livskraftig vargstam långt uppe i Lapplands vildmark, hade förmodligen gjort det möjligt att bedriva jakt i betydligt större utsträckning än dagens 20 djur om året. För att inte tala om att det hade kunnat bli en boost för vargturismen.

Men så är det ju det där med renarna.

Missförstå mig rätt nu. Jag är en varm förespråkare för ursprungsfolks rättigheter, och givetvis måste Sveriges samer kunna bedriva renskötsel – en näring som de ägnat sig åt i hundratals år. Men idag är det få, om ens någon, av de mindre än de c:a 4.500 renägande samerna som faktiskt kan försörja sig på sin djurhållning. Mängden renkött som produceras räcker bara till ett par hekto per svensk och år, vilket gör rennäringen till en extremt utrymmeskrävande och kraftigt subventionerad hobby (även om pengarna som det kostar är ganska ovidkommande i sammanhanget).

I ljuset av detta: är det verkligen vettig rovdjurspolitik att porta vargen från mer än halva Sveriges yta? I det 21:a århundradet borde det faktiskt vara möjligt att både bedriva både renskötsel i stor skala och och bevara en livskraftig rovdjursstam.

Så länge politikerna inte vågar ta i denna riktigt svåra fråga, kommer det dock inte att hända. Och alla vargdebatter förfaller till en uppvisning i inövade repliker och till intet förpliktigande snömos.

Intressant?

Aftonbladet 1, 2, DN 1, 2, SvD 1, 2

Andra bloggare om , , , ,

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=833073733 Britt Wennersten

  Det är en självklarhet att vargarna ska kunna finnas i dessa trakter. Det vore önskvärt att få se dom i hela sverige. Det är beklagligt att det bedrivs sgt i dessa områden. Vargstammen i sverige är idag på tok för liten.För att vargarna ska få passera kanske det vore läge att minska anslaget för rennäringen så länge dom skjuter vargarn. Förhoppningsvis skulle det leda till att fler vargar lyckas ta sig in och hjälpa till med nya gener.

  • Peter S.

   Britt: Problem är att FN håller järnkoll på Sverige och våra samer. FN är helt i mot att varg skall finnas i renland och hos våra Samer. Detta för att vi skall värna om ursprungsbefolkningen i Norr! Vi vill och får inte bli sedda som nutidens USA indianförtryckare!
   Vad är en lagom och rätt vargstam för dig? Och vad bygger du dina siffror på? Bara av att du tycker det borde vara mer vargar och var skall dessa mera vargar vara? Skall vi tvinga på fler vargar där människor idag brukar sitt land och sina marker, bara för att befolkningen vill ha varg som inte finns i storstäderna? Jag tror tyvärr att vi har byggt upp ett mordert samhälle som inte kan inhysa lika många rovdjur som människor vill ha som inte lever och bor med rovdjuren! Detta är ett av vårt moderna samhälls problem., detta gör att alla tyvärr blir förlorare?

   • Mats Carnmarker

     Kan du visa dokument som säger att FN är helt emot att varg ska finnas i ”renland och samer”? Jag skulle gärna läsa på om den biten.
    Skulle det vara fallet så får man se till att släcka deras uråldriga människocentrerade syn och få dem att läsa all den forskning inom ekologi, biologi, m.m. som finns och där 99% av forskarna är överens om att inget annat är överordnat en balanserad natur.
    Samerna må härstamma från naturfolk men det är en minoritet som är det idag och det är definitivt inga näringsidkande renägande samer som är naturfolk. Dom har helt tappat kontakten med de naturkunskaper samer en gång för länge sedan hade, och förvisso vissa från det gamla gardet än idag besitter men dom är tyvärr utdöende och ingen av dom är renägande näringsidkare för det skulle gå emot deras respekt mot naturen och allt levande däri.
    Du kan inte jämföra Nordamerikas indianer eller vissa andra ursprungs grupper i världen då dessa respekterade och vördar alla levande varelser och förstod deras vikt för balansen i naturen.
    Våra samer är de som dessutom utrotade den vilda renen i Sverige. Så mycket för deras vördnad för naturen och de vilda djuren.

    Sen ska inte vilda djur stängslas in, det är våra konstavlade boskapsdjur som förlorat alla förmågor till att klara sig själva pga oss människor som ska stängslas in. Vi i sverige borde inte vara dummare än människor i andra länder som klarar av stora mängder med varg utan några problem alls, men ibland undrar jag vilken intelligensnivå de som motsätter sig varg har då dom inte verkar besitta tillräckligt bakom pannbenet för att kunna skydda sin boskap utan att jämt döda allt liv som dom inte gillar.

    Sverige tillhör världens absolut rikaste länder och INGEN behöver gå hungrig någonsin så det är verkligen sorgligt och svagt av Sverige att klaga på en fritt växande vargstam över hela Sverige.

    Dessutom så ger en stark vargstam enorma mängder i ekonomisk vinst åt folket på alla fronter:
    Mindre döda i trafiken
    Mer turism
    Mer levande och balanserad biotop som ger resultat i framtida lösningar till problem som vi kommer behöva lösningar till.
    Mindre förstörda marker av alla dessa renar.

    Kanske vi även i en framtid kan få tillbaka den härliga vilda renen också.

    • Momme1

     Mycket bra skrivet. Har hittat följande protokoll. Jag läste, blev förbannad men mest frustrerad. Bara detta att det står: ”The Swedish Agriculture University has calculated that in Sweden, at least 60,000 reindeer, out of total a stock of about 260,000, fall prey to predators every year.” Vem har  gett Fn dessa uppgifter?  Dessutom nu när uppgifter kommit fram att i Sibiren där är 16.000 renar tagna och där finns 3500 vargar, det är endast 1/3 av vad som påstås bli rovdjursmat här Sverige.
     Här har ni länken: http://www.sapmi.se/anaya_110920.pdf
     Samt denna: http://www.sapmi.se/pressmeddelande_201109219_FNs_specialrapportor.pdf

  • Peter S.

   Britt: Problem är att FN håller järnkoll på Sverige och våra samer. FN är helt i mot att varg skall finnas i renland och hos våra Samer. Detta för att vi skall värna om ursprungsbefolkningen i Norr! Vi vill och får inte bli sedda som nutidens USA indianförtryckare!
   Vad är en lagom och rätt vargstam för dig? Och vad bygger du dina siffror på? Bara av att du tycker det borde vara mer vargar och var skall dessa mera vargar vara? Skall vi tvinga på fler vargar där människor idag brukar sitt land och sina marker, bara för att befolkningen vill ha varg som inte finns i storstäderna? Jag tror tyvärr att vi har byggt upp ett mordert samhälle som inte kan inhysa lika många rovdjur som människor vill ha som inte lever och bor med rovdjuren! Detta är ett av vårt moderna samhälls problem., detta gör att alla tyvärr blir förlorare?

 • Peter S.

  Värmland har ju redan detta antals storlek av vargar ca. 21 vargrevir och 120st vargar som i Yellowstone, en fördubbling mot förra året 60st! Varför inte inhägna Värmland och göra som varg nationalpark? Det skulle göra det bättre även geografiskt för alla som vill se varg. Alla bor ju här i södra och mellersta Sverige, varför behöva resa 150-200 mil för att få se varg. Det får plats omkring 5-7 vargfamiljer till i Värmland som revir innan hela Värmlands yta är täckt av vargrevir! Så skjuter vi av de resterande inavalade vargarna i övriga Sverige! Då blir alla nöjda, varg förespråkare och varg motståndare, nästan lit vinna vinna möjlighet!!

 • Lindendorff

  Håller med artikeln, varför ska vargen trängas i Svealand och norra Götaland när
  hela Norrland är tomt och öde? De största egona finns visst i norr….
  en som ha flytt

 • Lindendorff

  Håller med artikeln, varför ska vargen trängas i Svealand och norra Götaland när
  hela Norrland är tomt och öde? De största egona finns visst i norr….
  en som ha flytt

 • Dollar66

  Samer=ursprungsbefolkning? knappast, nån som sett en sam i skåne tex

  • http://www.frojdh.se Göran Fröjdh

   Nu gällde ju artikeln faktiskt inte vad som hände nere i södra Sverige. Och Sameland är ju ganska klart definierat, det slutar nånstans söder om Östersund. Däremot skulle det inte förvåna mig om en eller annan same varit på semester nere i Skåne. Eller till och med bosatt sig där.

 • Björne

  4500 samer lever på rennäringen! nej Endast 4-5 stycken samer har inkomst motsvarande en industriarbetare! Möjligen pratar vi om 300-400 stycken som har det som biinkomst!

 • Pingback: Gnället från vildmarken | Fröjdhpunktse

 • Pingback: Vargar och människor ska inte mysa tillsammans | Fröjdhpunktse

 • Pingback: Operation utrota alla rovdjur i Norrland | Fröjdhpunktse