Solenergin dödar fler än kärnkraften

Avsevärt mycket farligare form av energiproduktion än kärnkraft.

Så här någon vecka efter Fukushima-haveriet visar det sig – precis som vanligt – att de de värsta domedagsprofetiorna kommit rejält på skam. Ingen härdsmälta har inträffat – trots att en svensk kärnkraftsexpert så sent som i fredag utlovade en sådan inom 12 timmar. Och hittills uppgår antalet döda efter Fukushima-olyckan till en person, medan sex fick skador som krävde läkarvård (inga av skadorna var dock strålningsrelaterade).

Samtidigt som vi byggt upp en total kärnkraftshysteri, jodtabletterna tagit slutapoteken och miljömupparna miljöpartiet kräver en omedelbar avveckling, kan det vara intressant att göra en jämförelse – hur farlig är kärnkraften jämfört med andra energislag egentligen? Eller: hur många dödsfall per producerad terawattimme orsakar olika typer av energiproduktion?

Som tur är har vi tillgång till Internet, och därute finns det alltid någon-som-har-räknat-på-det-där. Och gissa vad? Jo, kärnkraften är överlägset säkrast, oavsett hur man jämför. Betydligt fler dödsfall har inträffat i samband med montage av solfångare än som dog i sviterna efter Tjernobyl.

Energikälla          Antal dödsfall per terawatt
Kol – genomsnitt globalt   161 (26% av global energiprod.)
Kol – Kina          278
Kol – USA           15
Olja             36 (36% av global energiprod.)
Naturgas           4 (21% av global energiprod.)
Biobränsle/biomassa      12
Torv             12
Solenergi (takpaneler)    0.44 (mindre än 0.1% av energiprod.)
Vindkraft           0.15 (mindre än 1% av energiprod.)
Vattenkraft          0.10 (2.2% av global energiprod.)
Kärnkraft           0.04 (5.9% global energiprod.)

Allra farligast är kolkraft, där flera av de direkta dödsfallen inträffar vid själva kolbrytningen. Värst är det i Kina, där arbetarskyddet släpar efter något (för att uttrycka sig diplomatiskt).

Enligt Världshälsoorganisationen WHO tillskrivs mer än 500.000 dödsfall varje år luftföroreningar från kolkraftverk. (I USA är motsvarande siffra 30.000, tack vare bättre rening.)  Vad få är medvetna om är dessutom att utsläppen från kolkraftverk innehåller upp till 10 gånger mer radioaktiva ämnen än vad som släpps ut från ett kärnkraftverk.

Det är värt att notera att antalet dödsfall inom solenergisektorn är mer än tio gånger högre än i kärnkfraftsindustrin – här är ddet framför allt vid monteringen av solpanelerna som dödsfallen sker (folk ramlar ner från taken och slår ihjäl sig).

Hur man än vrider och vänder på det är kärnenergin den renaste – och säkraste – metod vi har för att producera el. Man kan känna en befogad oro för slutförvaringen av kärnbränslet (det är ju för övrigt utbränt kärnbränsle i väntan på slutförvaring som ställt till de största problemen i Fukushima) och för de risker som allmänheten utsätts för vid när radioaktiva ämnen som cesium sprids i naturen. Men så här långt är de förhöjda värdena som uppmätts utanför Fukushima ändå så pass låga att de inte ens kommer upp i doser som motsvarar en vanlig röntgenundersökning.

Därför blir jag glad när tunga miljöjournalister som The Guardians George Monbiot skriver om hur den japanska reaktorolyckan fått honom att stärkas i sin tro på kärnkraften som den enda realistiska vägen ut ur västvärlens fossilbränsle- och kolberoende, under rubriken Why Fukushima made me stop worrying and love nuclear power.

Alternativ till Forsmark.

För alternativet till kärnkraften är inte pittoreska små vindsnurror längs kusten, det är gigantiska kol- eller gaskraftverk i stil med tyska Jänschwalde. Något att tänka på för alla som nu kräver snabbavveckling av 40 procent av Sveriges energiproduktion.

Intressant?

DN 1, 2SvD, Aftonbladet 1, 2, 3, Expressen 1, 2, GP, SvT
Andra bloggar om , , , ,

 • K A J

  Jaha och det förekommer inga dödsolyckor i samband med uranbrytning? Transporter av detta och bygge av kärnkraftverk? Hur är det med indianerna som blir sjuka och dör av skador från uranbrytning? Men det räknas förstås inte!

  • Jo, det förekommer. Om du läste inlägget som jag länkade till finns hela produktionskedjan med i beräkningen. Hela jämförelsen (som IAEA gjort) hittar du på http://www.iaea.org/Publications/Magazines/Bulletin/Bull411/article4.pdf

   • Nils

    Det känns ju märkligt att använda IAEA som källa. Det är som att hänvisa till Volvos egen undersökning när det gäller Volvos säkerhet istället för en extern och oberoende källa.

    • Har du något bättre förslag? Greenpeace?

    • Åtgärd

     Uppenbart har du och K A J ingen källa alls.

     • Om du anser att IAEA har underrapporterat antalet dödsfall, så får du väl motbevisa detta istället för att fem år sedare utbryta i en slags kommentars-tourettes. För övrigt kan vi notera att det fortfarande inte dött någon av strålskador efter Fukushima, att jämföra med nära 16.000 som en följd av själva tsunamin. (Däribland åtta som fortfarande rapporteras saknade efter att en damm brast…)

     • Åtgärd

      Har du någon källa? Uppenbart inte.. 0 dog.. upps..

  • Curt Widlund

   Energikälla Antal dödsfall per terawatt

   Kol – genomsnitt globalt 161 (26% av global energiprod.)

   Kol – Kina 278

   Kol – USA 15

   Olja 36 (36% av global energiprod.)

   Naturgas 4 (21% av global energiprod.)

   Biobränsle/biomassa 12

   Torv 12

   Solenergi (takpaneler) 0.44 (mindre än 0.1% av energiprod.)

   Vindkraft 0.15 (mindre än 1% av energiprod.)

   Vattenkraft 0.10 (2.2% av global energiprod.)

   Kärnkraft 0.04 (5.9% global energiprod.)

   ,

   http://www.frojdh.se/2011/03/22/solenergin-dodar-fler-an-karnkraften/

  • Curt Widlund

   För nästa generation gen lV behövs inte uranbrytning. Utanstavarna på CLAB som använts i gen ll kan upparbetas och användas till gen lV. Uranstavarna i mellanlagret innehåller ca 95% energi endast 0.7% har använts av gen ll. Vårt lager på CLAB räcker till 10 reaktorer av gen lV i 600 år. Därefter en slutförvaring på 500 år istället för 100 000 år. Naturligtvis säljs den kondenserade ångan till industrier och matar fjärrvärmenäten som ytterligare minskar CO2 belastningen.

 • Nu handlade det här förvisso om energiproduktion, och inte riskerna med olika fritidssysselsättningar för villamedelklassen. Jag kan med viss säkerhet säga att vårt samhälle skulle klara sig relativt bra utan golf – däremot hade det blivit ganska stora problem om vi stängt av 40 procent av vår energiproduktion.

  Om man vill vara sådär riktigt ironisk, kan man med säkerhet säga att själva livet har en 100-procentlig dödlighet. Vilket är ett lika fjolligt argument som golfen…

 • annaregnbage.wordpress.com

  Det stora problemet med kärnkraft är inte dödsolyckor i vår tid (som endast fungerar som en påminnelse om ur farligt det är att hantera kärnbränsle), det stora problemet är slutförvaringen, vi har helt enkelt inget bra sätt att oskadliggöra och återbörda avfallet till naturen. Så för oss som lever nu kanske kärnkraft tycks som ett bra alternativ, men för kommande generationer är det ett mycket dåligt alternativ och inte en långsiktigt hållbar lösning. Visste du att det tar 100 000 år att oskadliggöra kärnbränsleavfall? Så länge har inte ens vi människor vandrat på den här planeten. Inte så vettigt i min värld. Vi har ju möjlighet att ändra våra beteenden och välja andra energikällor i första hand…

  • Vilka andra energikällor talar du om som kan ersätta 30 TWh kärnkraft. Förutom kol och gas alltså? Och när det gäller slutförvaring finns det sedan en vecka ett färdigt förslag från SKB.

 • annaregnbage.wordpress.com

  Jag måste också fråga, vad är ditt syfte med den här bloggen? Du verkar väldigt cynisk och bitter över att det finns människor som jobbar för en ljusare framtid genom sitt miljöengagemang. Handlar det om att du behöver få ur dig det eller ska kritiken leda till något?

  • Jag är inte ett dugg cynisk. Och jag månar starkt om miljön. Jag var till och med medlem i Greenpeace en gång, på den tiden de faktiskt gjorde nytta. Däremot har jag väldigt svårt för obefogad skrämselpropaganda, överdrifter och allmän ”greenwashing”. Jag antar att det är för att jag är journalist – jag tycker att all rapportering måste bygga på fakta, oavsett hur obekväm den är.

   Det är omodernt, jag vet…

 • Th: ”Solenergi ger i princip inga bestående skador på miljön.”

  Har sett information om att material som används för solceller det är giftiga och dödar många i produktion samt ger utsläpp och ställer krav vid destruktion! Kan du beskriva de ämnena, hur farliga de är samt hur de påverkar miljön, i Kina och på andra produktionsplatser? När vi vet det vet vi vad en t ex 100-faldig ökning av solkraft, till 10 procent av energin, innebär i miljöbelastning och kan jämföra solkrafts miljöbelastning med kärnkraft.

  Du skriver bara ”Solenergi ger i princip inga bestående skador på miljön”, men ärligt talat tror jag inte att du har en aning om hur solceller påverkar miljön!

  Låt höra.

  Du kan väl googla på relevant bra information (innan du påstår att inga problem finns för att du ”tror det”. Jag googlade just och fann sånt här på många sajter rörande arbetssäkerhet. Här en facklig sajt (vänster) om miljö och säkerhet:

  ”The solar photovoltaics industry – which is churning out the solar panels appearing on a roof top near you – uses “extremely toxic materials or materials with unknown health and environmental risks,” a January 2009 Silicon Valley Toxics Coalition report warned.[4] ”

  http://www.hazards.org/greenjobs/greenwash.htm

  Att solceller på tak dödar beror visst mycket på att fallolyckor. Kanske bara risken en på några tusen att grannen som skruvar upp solceller faller och dör, men i en kalkyl för alla fås nämnda antal döda per energi solkraft ger och ett högre tal än antal döda för kärnkraft. Sen kanske föroreningar från solkraft dödar också.

  Med den information vi har dödar kärnkraft färre och kärnkrafts miljöpåverkan bör med tanke på giftiga ämnen vara mindre. Så med logik och retorik kan vi säga att om ditt påstående var korrekt så har kärnkraft MINDRE ÄN ”inga bestående skador på miljön”. 😉

  Okunnigt pladder om att allt med miljösymboletikett är oskadligt må vara lättköpt, men…

 • Edirion

  Angående slutförvaring: Som en innevånare av Oskarshamn hoppas jag ni har oss i åtanke när det är dags att säkert förvara högt radioaktiva ämnen. SKB tunneln ute vid OKG är väl anpassad för en sådan uppgift och håller en säkerhets standard långt över det som krävs av lagen. Så säker är den att det hålls guidade rundturer ner i tunneln och jag har själv varit längst ner på två gånger.
  Denna verksamhet inbringar både jobb och pengar till kommunen, något som behövs då stjärnskotten i ledning förvandlade oss från en av sveriges rikaste (när vi hadde sydkrafts aktier) till att stå på ruinens brand (sälja av aktierna och investera i Bygge Bo, ett bolag som skiftar mellan privat ägt och kommunalt bolag beroende på hur mycket pengar dom tjänar).
  Angående journalistiken om Fukushima är jag mycket besviken på svensk media. Du får kalla mig naiv, men jag trodde inte att en seriös tidning (som DN) skulle köra ”Terror Försäljning”. Situationen är lång ifrån så kritisk som beskrivs i västerländsk media. Dom största olyckorna har varit i samband med naturkatastroferna, inte kärnkraften (det kallas ironi, miljöpartiet).

 • Donsan

  Hur man än vrider och vänder på det är kärnenergin den renaste – och säkraste – metod vi har för att producera el
  Ja – så länge det inte händer något allvarligt – Det är inte bara antalet döda som ett bekymmer vid en allvarlig kärnkraftsolycka – Stora landområden kan bli obeboeliga för lång tid framåt samt intilliggande områden bli nedsmittade – Det finns inga säkra kärnkraftverk och om det verkligen händer något så kan konsekvenserna bli ödesdigra – långt allvarliga än andra energirelaterade verksamheter – Vi måste ta alla varningar vi har fått på allvar! – Låt inte vår arrogans och högmod blir våran undergång

  Man kan känna en befogad oro för slutförvaringen av kärnbränslet
  Det finns fortfarande inga acceptabla lösningar för slutförvaring av kärnbränsleavfallet – Att begrava det under jord är oansvarig mot våra efterkommande – Det finns inga möjligheter för alla våra skarpa hjärnor som propagerar för kärnkraft att kunna förutspå vad som kan hända med avfallet under hundratals år i framtiden

  Det är glädjande att människorna – precis som på 80-talet – på nytt ifrågasätter kärnkraften och tänker själva – istället för att låta sig ledas som enfaldiga får till slakten av industrins propaganda – politikernas försäkringar som aldrig behöver ta ansvar för de beslut de tar och techno freaks snusförnuftiga tekniska och matematiska utläggningar

  Avveckla kärnkraften snarast även om det skulle skapa allvarliga omställningsproblem – Låt oss satsa alla våra resurser – uppfinningsrikedom och kreativitet på att plocka fram ren och förnyelsebar energi – Passa samtidigt på att förändra vårt sätt att leva på ett genomgripande sätt – Kärnkraften ger bara en signal att vi kan fortsätta att att leva som idag och fortsätta med att slösa med jordens tillgångar – Så fort t ex Kina och Indien börjar konsumera på samma sätt som vi – så kommer dessa resurser att ta slut illa kvickt – och då spelar det ingen roll hur många kärnkraft vi har

  • Kina och Indien har stora planer för kärnkraften. Och bygger ungefär ett nytt kolkraftverk i veckan.

   • Nils

    ”Kina har tillkännagivit storslagna planer på ökad solenergiproduktion. Till 2020 ska kapaciteten öka till 50 gigawatt, skriver kinesiska medier.” ”
    Kinas lika ambitiösa kärnkraftsplaner är tillfälligtvis frysta efter tsunamin i grannlandet Japan.” Se artikel i DN:
    http://www.dn.se/nyheter/varlden/efter-fukushima-solenergi

    • Åtgärd

     Uppenbart så stämmer inte planerna då vi idag vet hur det ser ut.

     Fortfarande är 75% av Kinas elkonsumtion produktion som kommer från kol.

     http://instituteforenergyresearch.org/analysis/china-wont-waste-time-wind-power/

     Nästa gång du försöker förutspå framtiden. Subjektiva påhittade framtida glädjekalkyler är just glädjekalkyler. Däremot kommer du inte nästa gång förstå det just är glädjekalkyler eftersom du verkar ha en politisk bias, även kallat okunskap.

 • Jagvillvaranonymhejda

  Vill vi ha en hållbar framtid så måste vi agera på lång sikt, de risker som kärnkraft och uranbrytning medför på oss och hela jordens miljö, och de skador som både uranbrytning och kärnkraft hittills har tillfört, pekar på att det inte är hållbart. Det bästa alternativet är att stoppa utvecklingen av kärnkraften och lägga kraft på att utveckla skonsammare energikällor som i längden inte skadar oss och vår miljö.
  Även om dödssiffrorna i samband med både Tjernobyl och Fukushima inte är vansinnigt höga, så ger strålningen oerhört mycket mer skador, som kanske inte leder till direkt dödsfall, men som kommer att påverka människor och miljön som lever i de drabbade områdena i det långa loppet. Kärnkraft må vara bekvämt, men man kan inte förneka att det inte är ett hållbart alternativ.

  • Jag tycker också vi ska rikta massiva forskningsinsatser för att hitta framtidens rena energi – till exempel nya högeffektiva solceller, thorium-reaktorer och fusion. Just nu suger dock flumindustrin upp stora delar av statens forskningsbidrag, vilket resulterar i ett oändligt antal rapporter om genusrelaterade skador av klimatförändringarna eller hur svenska kyrkor påverkas av ett varmare klimat om hundra år…

 • Nbblablaba

  Angående rubriken så tycker jag att jämförelsen är en smula löjlig. Om människor dör i samband med att man monterar solpaneler genom att ramla ner, så är det brist på säkerheten i byggarbetet. Det är ju inte energikällans fel.

  • Om folk dör av giftiga restprodukter som bildas vid framställningen av de metaller som används i solcellerna då? För övrigt var rubriken mest till för att få dig att läsa, den viktiga jämförelsen står mellan kärnkraft och koleldade kraftverk.

 • annaregnbage.wordpress.com

  Framtiden: Ja, vi får hoppas så. Jag har aldrig sagt att jag tror att den utvecklingen kommer att stå stilla, men jag tycker att vi alla har anledning att se över våra liv och fundera på om man kan bromsa utvecklingen som kräver såna enorma energiresurser. Dagens industri (ta köttindustrin som exempel) är ju helt sjuklig och det känns som att man vill börja i den änden och hitta andra möjliga sätt att leva. Jag har aldrig sagt att jag vill avveckla kärnkraft på ett bräde här och nu, men jag vill inte att vi ska gå mot en utveckling där vi tvingas utöka antalet kärnreaktorer. Jag tror helt enkelt inte på evig tillväxt i en ändlig värld och tror att vi är på fel spår i många aspekter.

  Skönt att höra att du i grund och botten också är miljöaktivist, ännu mer glädjande att en journalist på Aftonbladet inte gillar skrämselpropaganda 😉
  Du får ursäkta men jag tycker att just den blaskan och Expressen står för den värsta sortens skrämselpropaganda. DN och Svenskan är väl bara aningens bättre egentligen.
  Andra alternativ… I dagsläget har vi som sagt inga bättre alternativ, men vi ska hellre jobba på det och våra beteenden än att utöka kärnkraft. Tänk om t.ex alla gym kunde tillgodogöra all den rörelseenergi som folk alstrar i maskinerna. Vi har teknik och möjlighet att i liten skala göra stor skillnad.

  • Åtgärd

   Framtiden, sedan 30 år reaktorer som är igång. 25 år när ditt inlägg skrevs. Det blir ju uppenbart att du inget kan i ämnet.

 • axelerator

  Bra – vi säger så. Det ordnar sig, mänskligheten utvecklas och hittar en lösning. Bygg fler kärkraftverk bara – det finns säkert någon som kommer på en bra idé om slutförvaring. Jodå.

  Hört talas om att ”ta ansvar för sina handlingar”?

  • Det finns en bra idé till slutförvaring som SKB presenterade i förra veckan, hundratals meter ner i ett urberg. Betydligt bättre än att förvara det utbrända bränslet i bassänger i reaktorbyggnaderna, som olyckan i Japan tydligt visade.

   • Framtiden

    Kärnfusion är en av kadidaterna till en lösning för det vi idag kallar ”avfall”. Att man sen skulle oroa sig över den Svenska ”(slut)förvaringen” är lite som att vara orolig för att det skulle börja läcka radiaktiva ämen från jordens kärna.

    Jag är väldigt mycket för lokala ”gröna” lösningar, men man måste även se till statistiken. Ska något attackeras så är det väl ändå de energikällor som bygger på förbränningsteknologier.

    Har även en fråga som någon kanske kan svara på här. Är det fortfarande olagligt att sälja el dvs kolla sig till elnätet och få mätaren att gå baklänges i Sverige? Om det nu är så är det väl en ände att ev börja vid. I Tyskland ska detta vara möjligt och där har man sett att intresset också ökat för lokala ”gröna” alternativ.

 • Pingback: Kina till Merkel: vi köper era tekniker! | Fröjdhpunktse()

 • CZ

  Kanske detta inlägg borde uppdateras? ett dödsfall och i princip inga radioaktiva utsläpp? Det där är väl baserat på nån Japansk källa unders katastrofens första dagar eller? ..

  • Det känns ju lite underligt att gå in och ändra i ett nästan årsgammalt inlägg…

   • Fast om man läser inlägget nu som jag råkade göra nyss så missar man att det faktiskt har skett härdsmälta, och det faktiskt läcker ut radiaktiva ämnen i grundvattnet genom reaktorinneslutningen som faktiskt inte kunde hålla inne härdsmältan. Man missar också att betydande mängder Cesium spridits till havet på detta sätt och att Cesium nu börjat ansamlas i fisk m.m. och därför på lite sikt hotar folkhälsan i mycket större skala än 1 persons direkta död.

    • Åtgärd

     Om man såhär ytterligare 3 år efteråt inser att det finns inte mycket i ditt inlägg som stämmer.

     • Men säg VAD som inte stämmer då, istället för att bara gnälla.

     • Åtgärd

      … har du NÅGOT som stämmer?

      Referenslista tack!

     • Åtgärd

      Jag tror inte du mår bra av att vara så faktaresistent som du är.

  • Åtgärd

   Så här 4 år efter din kommentar. Uppenbart så var ditt ifrågasättande inte baserat på fakta, bra på dina egna subjektiva åsikter.

 • donsan

  Författaren Göran Fröjdh gör några små tankefel – För det första tar han Fukushima som exempel men varför inte Tjernobyl ? – Olyckan där hade ju även haft effekter i Sverige – Dödsfallen i samband med olyckan räknas vara 30–60. – 134 arbetare drabbades av akut strålsjuka och av dessa omkom 28 personer av akuta strålskador redan de första månaderna. Av de drabbade dog 19 under åren 1987-2006 – Hur många döda pga strålningen på lång sikt vi får räkna med är man oense om men en studie från WHO räknar med 4 000 senare eller kommande dödsoffer inom den mest exponerade gruppen och 5 000 övriga i Ukraina, Vitryssland och Ryssland.(Källa: Tjernobylolyckan – Wikipedia) – Hur många som kommer att drabbas i Japan tvistar man fortfarande om men Göran Fröjdhs påstående att det enbart skulle handla om ett fåtal är mer än idiotisk

  För det andra var man tvungen att evakuera stora områden runt kärnkraftverket i Tjernobyl som nu har blivit obeboeliga under ett antal hundra år

  För det tredje är frågan om huruvida kärnkraften är ofarlig en bedömningsfråga – Dels måste man bedöma vad som kan hända OM det händer en allvarlig kärnkraftsolycka i ett av Sveriges kärnkraftsverk och dels måste man bedöma vad eventuellt kan hända längre fram i tiden med avfallet man har deponerat i ”säkert förvar” – Vi vet inte vad som kan hända i den närmaste framtiden – Sverige har inte varit utsatt för krig i modern tid men vi kan inte utesluta att det kan hända – Ett stort krig med dagens vapen kommer att vara något vi aldrig har sett förut – Terrorismens utbredning är en annan faktor vi måste hålla räkning med – När det gäller kärnkraftsavfallet så har få om ens någon förmågan att sia om hur världen kan se ut om säg 100 eller 200 år men avfallet kommer alltid att utgöra en riskfaktor för många kommande generationer

  Antalet döda kan måhända vara försumbara om allt fungerar som det skall men människans högmod och tillit till alla sina tekniska underverk har mer än en gång blivit straffat i det förflutna – Det man borde ha lärt sig är att desto mer invecklat en teknik är desto större sannolikheten är att något kan gå fel – Kärnkraftverk är till sin natur tekniskt komplexa medan tekniken för solpaneler eller ”pittoreska små vindsnurror” är relativ enkel och inte alls lika utsatt för ”mänskliga fel” – Det är kanske därför att många Europeiska länder (t ex Danmark – Tyskland – Nederländerna) satsar mer och mer på dessa tekniker – Kan det hända att man i dessa länder begriper sig på kärnkraftens risker bättre än Göran Fröjdh och hans likar? – När det gäller kärnkraften påstår Göran Fröjdh och hans likar att inget kan gå fel trots Harrisburg, Tjernobyl och nu Fukushima – Vilka lärda artiklar kommer de att skriva OM något går fel i Sverige med ödesdigra följder både på kort och lång sikt?

  • Som vanligt när religiöst övertygade argumenterar, blandas äpplen, päron och bananer hejvilt. Jag har enbart redogjort för siffror som jämfört antal döda hittills – inte vad som eventuellt kan hända i framtiden. OM vi nu ska spekulera i framtida dödfall i framtida olyckor relaterade till elproduktion, finns det givetvis ett stort antal andra faror som vi kan ta med i samma veva. Vad händer till exempel om Mosuldammen sprängs av IS (som de ett flertal gånger hotat med). Naturligtvis kan det inträffa allvarliga kärnkraftsolyckor – eller terrorbrott mot kärnkraftverk, har jag påstått något annat?

   De flesta inser ju hur vanslnnigt det blir att blanda spekulation med fakta på det här viset, så därför nöjer jag mig med att redovisa siffror från IAEA – det är alltså inte mitt eget påstående vilket du lyckats författa ett långt inlägg utan att bemödat dig att kontrollera.

   • donsan

    Första och andra stycket i min kommentar handlar om samma äpplen som dina men jag ser inte dig svara på dom – Att bekylla dom som är anti-kärnkraft för att vara ”religiöst övertygade” är en nonsens kommentar eftersom det lika väl passar in på dig själv 😀

    När det gäller stycke 3 och 4 i min kommentar ovan vill jag bara visa att din uppfattning om antalet döda KAN nå oanade höjder OM olyckan är framme och som jag argumenterade så är det inte en omöjlighet (komplex teknik – krig och terrorism) – Frågan är varför man skall acceptera sådan farlig och dyr teknik om man kan med lite god vilja och intensiv forskning kan klara sig med småskaligare och enklare teknik

    Jag tycker att det är du som är naiv när vi ser att andra länder börjar avveckla kärnkraften och satsar på säkrare alternativ iställe