Greklandskrisens nästa offer – Europeiska Centralbanken?

Den europeiska skuldkrisen rasar vidare, och trots toppolitikernas löften att ”bringa kontroll i eurozonen” är det ingen som tror på dem längre. När president Obama lovar hjälp för att lösa Greklands skuldproblem, blir det nästan komiskt. USA har ju en statsskuld som får grekernas problem att framstå som rena bagatellerna och alla pengar som USA (via IMF) bidrar med måste i så fall lånas – av kineserna förmodligen.

I ljuset av detta kan det vara värt att uppmärksamma att ECB, den europeiska centralbanken, som lånat ut  444 miljarder Euro för att hålla de så kallade PIIGS-länderna (Portugal, Irland, Italien, Grekland, Spanien) under armarna, i princip helt saknar täckning för eventuella kreditförluster. Enligt Zero Hedge räcker det med att ECB:s tillgångar (däribland riskabla statspapper från Club Med-länderna) tappar 4,25 procent i värde för att banken ska gå bankrutt (vilket innebär att skattebetalarna får pytsa in pengar till ännu en räddningsaktion).

Och med tanke på vad som händer i Grekland just nu känns det inte alls som ett osannolikt scenario. Man förstår att ECB kämpar med näbbar och klor för att till varje pris stoppa en ”omstrukturering” av Greklands skuld och fortsätta hålla liv i bubblan ännu ett tag i väntan på någon magisk lösning. Men hårdare sparkrav på en redan utfattig befolkning kommer inte att fungera, med mindre än att en militärjunta tar över i Aten.

Själv tror jag minsann det är dags att binda boräntan nu.

Intressant?
Andra bloggar om , , ,

  • Larhet

    I USA tar man itu med sjuk ekonomi. Banker och företag som inte sköter tvingas till  konkurs. Ansvariga avskedas och ev. lagförs. En villaägare som inte kan betala sina lån, kan lämna nycklarna till banken och bli skuldfri. Har banken belånat huset för högt får banken skylla sig själv. Här mörkas allt. Vad har hänt med de 300? miljarder som bankerna lånat av Riksgälden under finanskrisen? Är de betalda tillbaka till skattebetalarna? Tyvärr använde bankerna dessa pengar till onödiga bolån ( mest lönsamt men ges huvsakligen till gamla redan finanseierade bostäder. Överbelåningen av gamla bostäder är den största skandalen i detta land i modern tid. Som nummer 2 är den inhemska vattenkraften som är utsåld ( nu till hälften ägs av Tyskland och Finland) och det som är kvar är pantsatt för onödiska tveksamma iköp i kolkraft, kärnskraft samt Holländskt engeribolag

  • Peter Madison

    Det skrivs för lite. Själv har jag mailat samtliga stora nyhetsredaktioner, såväl tidningar som tv och jag har fått 1 svar. Från TV4, som lät meddela att de inte hade programtid att sända något från Bilderbergmötet…

    Om kungens eskapader och om prins Daniels högskoleprov går det däremot att gräva om. Djupt.