Surprise! EU-direktiv bakom kravet på att lägga ner svensk vattenkraft

stromma_kraftstation

Strömma vattenkraftstation, Varbergs första elverk. Ett av dem som hotas av stängning.

Egentligen borde jag väl fattat det här redan för ett år sedan, när jag skrev om den så kallade vattenverksamhetsutredningen, som – om dess förslag blir verklighet – kommer att leda till nedläggning av hundratals mindre vattenkraftverk, många i Sydsverige och byggda för 100 år sen eller mer. Anledningen är att de inte möter dagens miljökrav och därmed ska tvingas söka tillstånd på nytt. En process som kan kosta miljoner och som många mindre kraftverksägare inte har möjlighet att betala. Följden blir att verken stängs, och bortfallet av el – i runda slängar tio procent av den svenska produktionen – som blir resultatet är extra bekymmersamt i ett läge där förnybar energi med stort behov av reglerkraft byggs ut. Och utan vattenkraft att reglera vindkraften med, är vi hänvisade till gaseldade turbiner, till stor glädje för Vladimir Putin och hans hejdukar.

När jag skrev om förslaget förra gången, utgick jag lite raljant från att vindlobbyn hade ett finger med i spelet. Och det kanske den har, men det verkliga upphovet till galenskaperna är som i nästan samtliga fall där vi har att göra med kostsamma och jobbdödande regleringar och direktiv – just det  – EU. Samma omättliga och ständigt expanderande byråkratimaskin i Bryssel som ligger bakom fler än två av tre svenska lagar i den svenska riksdagen.

Så även det bisarra förslaget att avveckla stora delar av vår verkligt viktiga naturtillgång – den rena svenska vattenkraften som försett oss med trygg energi i mer än 100 år. Orsaken till att den kommit i skottgluggen är, enligt Vattenverksamhetsutredningen, som lämnade sitt förslag i somras,  just att den är byggd för mer än hundra år sedan och därför behöver ”anpassas” till modern EU- miljölagstiftning.

Utredningens slutrapport har sågats av nära samtliga flesta remissinstanser förutom sportfiskarna, som ju helst av allt vill riva alla svenska kraftverksdammar för att fisken ska få simma fritt som på det gamla goda 1800-talet. (På den tiden var det dessutom gott om plats att ägna sig åt sportfiske, om man inte hade oturen att inte ligga ihjälfrusen i sin utkylda statarstuga utan el, eller vara upptagen med att dö av svält, malaria eller tuberkulos.)

Hur som helst visar sig även vattenkraftsutredningen  vara resultat av ett EU-direktiv – i detta fall The EU Water Framework Directive, som bland annat kräver att att alla fiskar bosatta i unionen ska åtnjuta full frihet att simma obehindrat upp och ner för samtliga floder, från källa till utlopp, senast 2027. Där det finns kraftverk och/eller fördämningar måste alltså fisktrappor byggas som gör det möjligt för firrarna att ta sig förbi.

Underlåtelse att följa dessa regler resulterar i dryga böter på som mest 100000 Euro (900000 kr) per dag, vilket innebär att det snabbt kan kosta en massa laxar (!) att ignorera firrarna.

I Tyskland, som liksom Sverige är väldigt noga med att göra precis som Bryssel säger, tvingades storstaden Hamburg nyligen att bygga en fisktrappa mellan Elbe och Alster, en konstruktion som stod klar för ett bara par veckor sedan. Ombyggnaden gick loss på 350 miljoner kr, trots att den i princip inte används av några fiskar. Eller rättare sagt – tre om dagen simmar via trappan, har mätningar visat. Vilket innebär att det rationellt sett blivit betydligt billigare att fånga in dem med håv, lägga dem i transporttankar och låta dem åka taxi mellan de bägge floderna.

Ekonomiska realiteter har dock aldrig påverkat EU-byråkratin, fisktrappor ska byggas oavsett om det finns  fisk eller inte, enligt EU-reglerna.

Det är sådana här direktiv som numera är överodnade svensk lagstiftning –  och även överordnade sunt förnuft. Ändå är detta vad vi har att tugga i oss, eftersom vi i god demokratisk anda beslutat att skriva in EU-medlemskapet i vår grundlag.

Så när en stor del av den svenska elproduktionen inom några år försvinner, naturen återställs till hur den såg ut för 200 år sedan, när vi kan se fram emot rullande blackouter och elransonering – ja då kan vi i alla fall glädja oss åt att en och annan fisk trots allt kommer att må finfint i sin lilla å.

Relaterat till vad jag skrev i förrgår om Putins nyttiga idioter, är det svårt att se att den ryske despoten inte skulle ha sin finger med i spelet här också.

Eller så är det bara vanlig inkomptens.

Intressant?

Fler om , , , , , ,

 • Per Persson Eckerström

  Bra Göran, ett år efter att jag skrev att du skulle sätta dig in i frågan så har du gjort det. 😉
  Du kommer ihåg då du var irriterad och trött på klyschan: läs på.
  Det var som sagt inte så jag skrev.

  Hur som helst..

  En grej bara, det där vitesbeloppet kan faktiskt bli mycket högre än så. Man lägger på en koefficient som grundas på svårighetsgraden också. Vi kan få se viten på närmare 4 MSEK/dag. Dessutom kan de ju fläska i med ett inledande engångsbelopp. Vi har redan förbrukat vår rabatt som vi kunde ha fått för att vi inte gjort oss skyldiga till fördragsbrott tidigare, men som man kan läsa i domen gällande Datalagringsdirektivet så har vi gjort åt den rabatten.

  Och du, visst är det väl bedrövligt med alla dessa människor som anser att miljö är det vi MÄNNISKOR har omkring oss.

 • 110513

  Hej.
  Jag delar dina åsikter och tycker också det är åt pipan med tvång om nya krav på anläggningar som redan innehar tillstånd.

  Däremot delar jag inte helt din bild av orsaken, den är djupare än EU. I mitt eget senaste blogginlägg har jag försökt förmedla min syn på den saken. Det är den extremistiska, fundamentalistiska, fanatiska och empatilösa miljörörelsen som står bakom alla dessa tokerier och de har i sin tur lobbat effektift i Bryssel och i alla övriga västländers parlament.

  I filmen Crying Wolf, som jag länkat till på min sida finns texter som denna:

  ”We must make this an insecure and inhospitable place for capitalists and their
  projects…We must reclaim the roads and plowed land, halt dam construction,
  tear down existing dams, free shackled rivers and return to wilderness millions
  of tens of millions of acres of presently settled land.”

  Dave
  Foreman – Founder of Earth First! and the Wildlands Network

  Läs gärna, Varg och Vindsnurror eller Nobelpris,
  http://rovdjurspolitik.wordpress.com/2014/12/16/vargar-eller-nobelpris/

  Mvh
  Kenneth Erikson

  • Jag är fullt medveten om att EU:s ståndpunkt i de allra flesta frågor som handlar om miljö och hållbarhet är genomsyrade av olika NGO:er, som ofta dessutom är finansierade av just EU.

   Det bästa exemplet är ju EU:s Natura 2000-inititativ, varunder ett antal olika projekt återfinns.

   http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/index_en.htm

   Ett av dessa är det som kallas ”Rewilding Europe”, och som lite förenklat går ut på att återställa naturen till hur den såg ut i förindustriell tid. Ett av resultaten av detta och liknande projekt ledde till de stora översvämningarna i brittiska Somerset i vintras. Miljövårdsansvariga hade, med stöd av EU, beslutat att återställa de gamla våtmarkerna till sitt ursprungliga skick, och lät alltså bli att muddra floder och kanaler. Ett exempel på denna politik:
   http://www.dailymail.co.uk/news/article-2522849/Eurocrats-forced-couple-farm-wanted-to-sons.html

 • Pingback: Illusionister och rånare - Stockholmsinitiativet - Klimatupplysningen()

 • Pingback: Döden i Grytan | Fröjdhpunktse()