Tacs.nu i ny kostym

På min fritid, i den mån jag nu över huvud taget har någon, arbetar jag i styrelsen för Trans Am Club of Sweden (eller Tacs.nu som vi förkortar det). Det är en av de större märkesklubbarna i Sverige, med nära 500 medlemmar. För ett par månader sedan började jag skissa på en ny hemsida för klubben. Eftersom jag bara har begränsade kunskaper om html och css, och klubben har begränsat med pengar, började jag leta efter open source-lösningar som kunde klara våra behov.

Första uppgiften gällde att hitta ett publiceringssystem, som kunde drivas med färdiga stilmallar som i sin tur var möjliga att modifiera på ett enkelt sätt. Efter att ha misslyckats kapitalt med ett antal installationsförsök i tre olika Unixmiljöer  så kunde jag välja bort Joomla. Sedan försökte jag mig på Drupal, som är ett mycket kraftfullt publiceringssystem med massor av moduler och teman. Detta gick bra att installera, men problemet var att alldeles för många av de pluginer som behövdes (kalender, bildgalleri m fl) bara fanns i betaversioner – och ibland kunde sluta fungera helt utan förvarning vid en uppdatering. Dessutom krävdes det säkerhetsuppdateringar av Drupalkärnan var och varannan dag, vilket innebar alltför mycket administrativt jobb för att vara praktiskt (alla pluginer och teman måste deaktiveras under uppdatering). Och då körde jag bara i testmiljö…

Till slut föll valet på WordPress, som jag varit lite tveksam till med tanke på att det ju trots allt är ett bloggverktyg och inte helt anpassat till den publicering som Tacs har behov av. Men uppenbarligen har det hänt en hel del sedan jag provade WP senast, och med version 2.7.1  har verktyget tagit steget till att bli ett fullfjädrat publiceringssystem. Tillsammans med ett kommersiell utvecklat tema, StudioPress Streamline (för 400 kr) tog det mindre än en dag att få upp en första idé till ny hemsida. WordPress var oändligt mer intuitivt, lättarbetat och stabilit än något av de andra “bloatade” publiceringssystemen, så valet var enkelt.

I morse innan jag gick till jobbet, passade jag att smyga ut nya Tacs.nu, som alltså nu drivs med WordPress. Här är några av de applikationer och pluginer som jag har använt mig av i bygget.

StudioPress Streamline 1.0

Tema: StudioPress Streamline 1.0. Jag valde detta tema dels för att det har en bra balans mellan huvud- och högerspalt, med bra dynamik i spaltbredderna – det går att publicera innehåll i tre positioner i högerspalt, varav en annonsposition. Med temat följer också en flashbaserad bildvisare, Featured Content Gallery, som är enkel att styra via det vanliga publiceringsgränssnittet och inställningspanelen. Temat är också förberett för att kunna prenumera på epostuppdateringar via Feedburner.

Tacs shop drivs med Shopp plugin för WordPress

Webbshop: Shopp WordPress plugin. Efter att ha fått bra referenser bland annat från Andreas Karman hostade jag upp 440 kr (55 USD) för denna plugin. Efter en hel del översättande (50k textmassa) och en del buggfixar från utvecklaren – svensk valuta installerades inte från start – fungerar Shopp nu som en lowtech e-handelslösning. Systemet tar hänsyn till vikt (och även storlek) på grejerna man beställer och beräknar sedan rätt frakt. I grundutförande finns enbart stöd för betalning via Google eller Paypal Express, och eftersom få av klubbens medlemmar använder någon av dessa valde jag istället att köra med en modifierad manuell utchecking. Så nu får den som beställer en “e-faktura” via mail, och efter bokförd betalning skickas varorna hem till medlemmen. På detta sätt når vi alla, slipper trassel med lagerhållning och postförskott. I senare versioner av Shopp hoppas jag det kommer stöd för att kunna använda svenska betalförmedlare som Paynova eller Payson för direktbetalningar.

Gallery 2 embedded

Bildgalleri: Gallery 2 är överlägset bäst bland de gratisapplikationer som finns för att publicera fotoalbum på nätet. Tacs har använt detta i åratal, men en glad överraskning var att det fanns en utmärkt plugin till WordPress, WPG2, som gjorde det möjligt att integrera det existerande albumet i den nya designen. Dessutom har nu galleriet stöd för PicLens/CoolIris för att kunna avnjuta bilderna i fullskärmsformat. WPG2 synkar också  användardatabaserna i WP och Gallery 2 med varandra, så en redaktör på bloggen kan lägga upp bilder i Gallery 2. Dessutom tillkommer ett val i knappraden för G2, så det blir möjligt att kunna välja bilder även från Gallery när man skriver ett inlägg. (Dessvärre fungerar inte permalänkar i WPG tillsammans med andra aktiverade pluginer, något som höll på att krascha webbservern ett antal gånger under utvecklingen.)

Forum: PhpBB3.x – denna generation har använts sedan slutet av förra året, och är för närvarande inte integrerat i den övergripande designen. Ur ett estetiskt perspektiv skulle jag gärna vilka göra det, via t ex SimplePress, men ur användarsynpunkt så misstänker jag att de flesta skulle bli mycket missnöjda om man frångick den dynamiska sidbredden som vi har idag. Framför allt vill användarna kunna posta bilder i höga upplösningar. Det blir till att fundera vidare – kanske finns det en kompromiss nånstans?

Den nya hemsidan har allt som allt kostat mindre än 1000 kr att utveckla, om man undantar min egen nedlagda arbetstid. Mestadelen av den tiden har lagts ner på att försöka hitta en vettig träffkalender, men där har jag gått bet ännu så länge. Event Calender använder jQuery och b0rkar upp Featured Content Gallery i Safari och Google Chrome, och de andra kalendrarna jag har testat har helt enkelt inte fungerat tillräckligt bra för att vara något att ha. Events Manager ser ut att kunna bli riktigt bra, men är fortfarande i tidig beta och krockar med Shopp. Jakten fortsätter, härnäst ska jag se om man kan modifiera GigPress för bilträffsbehov.

Det där blev nog mitt längsta bloggnlägg hittills, men ibland behöver man få bli lite långrandig…