bild-2Förr i tiden var man tvungen att bli antagen till femårig läkarutbildning för att få (den tveksamma) förmånen att uppleva en operation på nära håll. Så icke mer – idag kan vem som helst med tillgång till Internet och mage av stål beskåda hjärtoperationer, könsbyten, ambutationer och en och annan obduktion via OR-Live och YouTube. (Nästa veckas special behandlar kirurgisk borttagning av livmodrar btw…)

Förutom att fundera på affärsmodellen bakom denna satsning (hur hittar man annonsörer till en obduktionsfilm?) kan man konstatera att ytterligare en äckelbarriär har rivitis: först blev vi kollektivt uppmjukade med fejkobduktioner i CSI, och nu är det dags för äkta vara.

Wired Science letade upp sina tio favoriter bland OR-filmerna, och det är på sin plats att varna redan på förhand – vissa av dem är extremt “gory”:

…be very forewarned: Some of these are grisly, and all of them are graphic. The autopsy and sex-change operation, in particular, are very not-safe-for-work and not-safe-for-the-squeamish.

Skicka alltså inte vidare till alla på jobbet på lunchen, och om du ändå skulle ta risken att kolla, ät inget under tiden…