Personalen på 3D Realms samlad för en sista avskedsbild.

Personalen på¥ 3D Realms samlad för en sista avskedsbild.

1996, samtidigt som min äldsta dotter föddes, startade 3D Realms utvecklingen av Duke Nukem Forever. Efter den enorma framgången med Duke Nukem 3D några år tidigare, var hajpen enorm. Men åren gick och ingen Duke dök upp, trots att George Broussard & Co gjorde regelbundna .plan-uppdateringar (dåtidens bloggar) och förklarade att DNF minsann skulle släppas – “when it’s done”.

duke_nukem_forever_dec07_artNu, 13 år senare, är väntan över. 3D Realms kastar in handduken och slår igen företaget efter 22 år. Någon närmare förklaring till att bolaget går i graven anges inte, men det är väl ingen särskilt avancerad gissning att brist på nya produkter, förseningar (13 år med Duke Nukem Forever…) och finanskris tillsammans gjorde att kassaflödet sinade.
Och det ser dessvärre extremt mörkt ut för Duke, spelhistoriens genom tiderna bäste actionhjälte.
Visst, licensen kan plockas upp av Take 2 och vidareutvecklas av någon annan studio, men det hade inte blivit samma sak. Duke Nukem var 3D Realms, och vi kan nog bara hoppas att någon ansvarskännande utgivare köper upp rättigheterna och hottar upp Duke Nukem 3D-originalet så att man kan få nöjet att splatta gris-poliser i högupplösning på Xbox 360 eller PS3. Närmare DNF än bilden här intill (släppt i december 2007) tror jag inte att vi kommer, även om jag givetvis skulle bli glad om jag blev motbevisad.
Den enda fråga som gnager lite gäller bilden (ovan) som publicerades på 3D Realms hemsida i samband med nedläggningsbeskedet. Varför ser alla så glada ut?

Uppdatering: Via Fz.se hitade jag den här videon, som visar gameplay från Duke Nukem Forever. Det är förre 3D Realmsmedarbetaren Brian Brewer som lagt ut filmen, som sägs vara avsedd endast för andra spelutvecklare och inte allmänheten, men i så fall skulle han nog set till att inte lägga ut den på YouTube…