Piratpartiet skrällde som väntat i valet till EU-parlamentet igår, och lyckades sannolikt både med konststycket att göra europapolitiken viktigt för en yngre generation, samt torpedera sverigedemokraternas chanser att komma in. Valdeltagandet blev 44 procent, vilket innebär en 16-procentig ökning från förra EU-valet för fem år sedan, då knappt 38 procent masade sig iväg till valurnorna. PP blev enskilt största parti bland väljare under 30 år, enligt vallokalsundersökningarna.

Den gamla floskeln om att unga inte är intresserade av politik stämmer alltså lika lite idag som tidigare. Däremot visar Piratpartiets framgångar vad alla de andra partierna borde gjort för länge sedan – lyssnat på sina väljare, istället för att försöka baxa in allt från integritetsfrågor till miljövård i ett hopplöst inaktuellt höger-vänstertänkande.

Dessutom kan jag nästan garantera att valdeltagandet hade blivit långt över 50 procent om valmyndigheten låtit oss rösta via nätet. Det går ju utmärkt att deklarera och vabba med e-legitimation på nätet – så varför ska vi då behöva masa oss iväg till en vallokal långt hemifrån för att rösta? Det hade dessutom effektivt omöjliggjort bortsmusslande av valsedlar…

Läs även andra bloggares åsikter om ,