För inte alltför länge sedan blev det lag på att betala TV-licens även för datorinnehav (och skulle man ha oturen att ha företaget hemma så ska det minsann betalas dubbel licens). Nu har svenska tonsättarnas intresseorganisation, STIM, låtit sig inspireras av staten, och lagt till en ny indrivningsprodukt i sin portfölj – arbetsplatsmusik. STIM tar redan ut avgifter för musik som spelas i radio, på fartyg, diskotek, konserter mm. Men hittills har det konstigt nog varit gratis att ta med sig en radio till jobbet, eller till och med stoppa i sin egen CD-skiva i jobbdatorn.

Men nu ska det bli rättning i leden. STIM kräver nu 2900 företag och organisationer på ersättning för musik som anställda lyssnar på under arbetstid. Först ut att få kravbrev är länsstyrelsen, som ska punga ut med 40.000 kr för möjligheten att kunna ta emot radiosändingar även på arbetstid.

“Man kanske har radion på eller en cd i datorn och då ska man ha tillstånd för arbetsplatsmusik”, säger Susanne Bodin, kommunikationschef på STIM till Dagens Nyheter.

Sunt förnuft säger emellertid att det här är total galenskap. Och ytterligare draghjälp för Piratpartiet att komma in i Riksdagen nästa år.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,