fordescape

Miljöbil.

Mitt i den värsta krisen sedan 30-talet, har det sålts bilar som aldrig förr i USA under sommaren. Förklaringen till detta är den kombinerade skrotnings- och miljöbilspremie, “Cash for Clunkers”, som Obama-administrationen införde för en tid sedan och som avslutades i måndags. Under inbytesprogrammet, som blivit en succé trots kritiken från bilhandlarna för byrykratiskt krångel, har drygt 184.000 bilar sålts – samtidigt som köparen fått byta in sin gamla bil för en rundhänt rabatt på 4.500 dollar (32.000 kronor). Totalt har inbytesprogrammet kostat den amerikanska stadskassan 3 miljarder dollar, pengar som läggs till USA:s redan ofantliga låneberg.

Satsningen gjordes dels för att sparka liv i den krisande bilindustrin, dels för att få amerikanerna att skrota ut bensinslukande SUV:ar till mindre, bränslesnålare bilar. (Ett krav för att få premien var att bilen som byttes in var äldre än 10 år och att man köpte en ny bränslesnålare bil.)

Silverado - nu ännu snålare!

Silverado - nu ännu snålare!

Och i det senare fallet gick det väl – sådär.  Folk har förvisso skrotat ut sina gamla bränslesörplare – på topp 10-listan över inbytta skrothögar hittar vi erkänt törstiga bilar som Ford Explorer, Ford F-150, och Chevrolet Blazer. Men vilka bilar har amerikanerna köpt istället? Edmunds.com, som gjort en analys av försäljningssiffrorna, har tagit fram en topplista – som visar att av de tio mest sålda bilarna under inbytesprogrammet, är två stora pickuper med V8:or och en en mindre crossover-SUV – som även i det snålaste utförandet drar över litern i stadstrafik. (För en lekman kan detta möjligen te sig hyfsat galet, men många lastbilsmodeller och SUV:ar säljs i Flex Fuel-varianter.)

Här är i alla fall topplistan på de tio mest sålda bilarna i USA under “Cash for Clunkers”. Hitta miljöbilen om ni kan…

1 Ford Escape
2 Ford Focus
3 Jeep Patriot
4 Dodge Caliber
5 Ford F-150
6 Honda Civic
7 Chevrolet Silverado
8 Chevrolet Cobalt
9 Toyota Corolla
10 Ford Fusion

Frågan man kan ställa sig – var det värt pengarna?

Intressant?