vaclav-klaus

Irland har röstat ja till Lissabonfördraget, och alltså sållat sig till den stora europeiska skock av stater som rättat sig i ledet och ger upp sin nationella suveränitet. För Sverige – som inte kommer att hålla folkomröstning i frågan – innebär det att EU-parlamentet får rätt att stifta lagar och fatta beslut i frågor där vi tidigare bestämt själva. Till exempel om vi ska bygga ut våra älvar eller för att trygga vår framtida energiförsörjning.

Som ersättning för att vi skänker bort vår nationella självbestämmanderätt till EU-politikerna, får  Sverige ytterligare  två platser i parlamenetet och kommer upp i hela 20 mandat, eller 2,7 procent av rösterna. Att Sverige skulle ha någon chans att påverka unionens politik med dessa ynka procent måste betraktas som högst osannolikt. Som Cornucopia påpekar i sin blogg, så sitter det fler höger- och vänsterextremister i EU-parlamentet än svenskar – dessa har alltså  mer inflytande på svensk lagstiftning än vad Sverige självt kommer att ha…

Den ende som fortsätter att kämpa mot den massiva kampanjen för ett överstatligt EU med obegränsade befogenheter är Tjeckiens president Vaclav Klaus, som är en av Europas få kvarvarande statsmän med integritet. Klaus har länge varit en nagel i ögat på EU-garnityret, med sin skepsis både mot den sönderljugna och politiserade klimatpolitiken och sin hårdnackade vägran att lägga sig platt för EU:s överstatlighetsambitioner.  Och med rätta – Vaclav Klaus är gammal nog att komma ihåg att demokrati  är långtifrån en självklarhet; Tjeckien har i färskt minne såväl en tysk “anschluss” 1938 som en rysk dito mindre än ett decennium senare. Så det är kanske inte konstigt att han hyser en både sund och befogad skepsis när en ny stormakt klampar in och vill bestämma över tjeckerna –  samtidigt som de firar 20-årskubileumet av den förra ockupationens fall.

I svenska medier framställs oftast Vaclav Klaus som en slags rättshaverist, vilket är både ohederligt och skamligt. Vi borde istället hylla honom, denne statsman som sätter friheten för sitt folk framför att göra sig populär hos EU-frälset och en räkmacketillvaro i Bryssel.

Tänk om vi haft sådana politker i Sverige.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Uppdatering: Om det är ett land som jag skulle kunna tänka mig att flytta till, vore det Tjeckien

Pingat på Intressant.