logosv_fra_blueDagen F, som i FRA-beslut, kom och gick. Och som det redan bestämts av Fredrik Reinfeldt, så röstade alliansföljet med endast ett undantag för den nya lagen, som alltså ska ge Försvarets Radioanstalt rätt att inte bara lyssna på rysk radiotrafik utan även modernare kommunikation såsom paketbaserad information över IP. Internet alltså.

Trots alla tillägg, hängslen, livremmar, hänglås och plåster som regeringen begåvat det ursprungliga lagförslaget med, är det fortfarande i grunden feltänkt; att ge försvarsmakten carte blanche att godtyckligt avlyssna vilken svensk medborgare som helst, går aldrig att förvara. Och det värsta är att Reinfeldt och hans nya bunkergäng fortfarande inte insett att hans totalt obändiga betongrövs-vägran att lyssna på medborgarna är att skänka bort valsegern till de rödgröna.
Om man ska se nyktert på saken – vad tror sig FRA kunna upptäcka genom sin spaning i svartfibern? Sannolikt är väl ryssen fortfarande det primära målet för övervakning, men jag kan garantera att ryska militära underrättelsetjänsten GRU har ganska bra koll på hur man slår ut datorsystem och krypterar information så hårt att det tar hundratals år att göra innehållet läsligt – ens med hjälp av världens snabbaste superdatorer.

Al-Qaida då? Well, PGP/GPG är fortfarande en billig lösning för att kryptera terrorplanerna effektivt nog att både hinna få svenskt medborgarskap, söka in till trafikflygarskola, ägna ett tiotal år som pilot i SAS (om de fortfarande har råd) och därefter krascha in i en hög byggnad – allt detta innan FRA kommit halvvägs med dekrypteringsjobbet.

Och till råga på allt – även om spaningen mot all förmodan faktiskt skulle ge resultat, och FRA slog larm om en förestående invasion av Gotland, så har vi inte längre något försvar att sätta in.

Så, med tanke på att det trots allt kommer att kosta en halv miljard årligen – vad ska vi ha FRA till? Egentligen?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


Intressant?