I morse kunde vi läsa en ny larmrapport i SvD om att spädbarn ska sova i egen säng – risken är annars att de dör. Känns ju bra, vetenskapen har äntligen kommit fram till att föräldrar och barn ska hålla sig på avstånd från varandra, för så måste det ju ha varit tänkt från start? Bäbisarna låg väl där i grottan ensamma i ett hörn och höll sig varma och trygga på egen hand medan mamma och pappa satt och myste med en helgrillad mammut. Förstås inte – vem som helst med någorlunda utvecklad förmåga att tänka själv, inser att det naturliga tillståndet är att spädbarn sover nära sin mamma, där det är varmt och tryggt, nära till mat och gull.

Bild 3Nej, artikeln är ytterligare ett exempel på där en journalist har plockat upp ett telegram, och förutsatt att innehållet stämmer. Och då går det som det går.

Efter artikeln i SvD ( som möjligen re-writats från Alltombarn (!) som i sin tur hänvisar till The Independent), återberättades storyn av SvT och SR utan någon ytterligare källkontroll, enligt bloggen Sociala medier i praktiken.

Problemet var att studien visade det totalt motsatta, och författaren Peter Fleming tvingades själv att gå ut och förklara. Den här sade han bland annat i intervjun, som publicerades i fredags.

“My view is, the positive message of this study is it says don’t drink or take drugs and don’t smoke, particularly breastfeeding mothers,” he said. “We did not find any increased risk from bed sharing. It is a very different message from the one the media picked up.”

Bild 5Hur var det nu det gamla arabiska ordspråket gick, En lögn kan gå från Bagdad till Konstantinopel, medan sanningen letar efter sina sandaler.


Jag tror att jag har skrivit det ett par gånger, men vi måste börja bete oss som journalister – i alla fall om vi vill kunna tjäna pengar på det vi gör.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Intressant?