Loggar in på Facebook och blir påmind om att en av mina nära 247 vänner inte längre är i livet. Av någon anledning som vi aldrig kommer att få veta, orkade han inte leva längre, och för en dryg månad sedan lämnade han oss. Händelsen kom som en chock – jag kan inte påstå att vi var nära vänner, men vi talades vid emellanåt och delade flera  gemensamma intressen.

Nu ett par veckor senare när jag loggar in på Facebook,  ser jag plötsligt hans profilbild slumpas fram i min vänlista. Det är en konstig känsla att klicka sig in på en profilsida som tillhör någon som man vet inte längre finns. Läser man statusuppdateringarna – den sista var bara någon dag före dödsfallet –  ser allt så himla normalt ut. Meddelandena rör alldagliga teman, uppdateringar från olika Facbook-appar strömmar in, hans vänner skrattar som om inget hänt. Ett slags fruset ögonblick av en människas liv på nätet.

Ryggmärgsreaktionen är förstås att ta bort från vänlistan direkt, men jag tvekar. Gör man det, bara så där?  Det känns som att riva ut bilder på sina döda släktingar ur fotoalbum, att gömma undan och förtränga minnet av en människor man känt och umgåtts med. Men det känns minst lika konstigt att ha kvar honom på listan – han är ju trots allt inte med oss längre. Efter långt funderande klickar jag ändå på krysset, och vår gemensamma historia på nätet tar slut.

Finns det verkligen inte nån vett- & etikettblogg som kan ge råd om hur man gör vid sådana här tillfällen?