Ett tydligt tecken på att det håller på att gå åt helvete för ett företag, är när man börjar stämma sina konkurrenter. Historien är full av exempel på bolag, som startat som uppstickare, men som i takt med sin egen framgång successivt gått från att vara nyskapare till förvaltare. Istället för att attrahera de smartaste tänkarna och de vassaste utvecklarna, läggs en allt större del av bolagens budgetar på VD:ar med topplöner, i sin tur med en nästan lika välbetald kader av räknenissar, marknadskommunikatörer och jurister. Ett företag som är inne i denna fas kan möjligen vara marknadsledande, men kommer sällan eller aldrig att lansera några nya uppfinningar som riskerar att slå undan benen för befintliga produkter.

Det finns flera exempel på sådana bolag. Mest känt är kanske Santa Cruz Operations (SCO) som för snart 10 år sedan stämde ett antal företag (däribland IBM och ett antal av sina egna kunder) för att de använde ett antal rader Unixkod som SCO ansåg sig ha rätten till. En miljard ville de ha. Fem år senare var SCO bankrutt och begärde sig själva i konkurs.

Jag har ingen aning om vad som händer innanför dörrarna på Nokias huvudkontor, men det är onekligen en oroande utveckling när Nokia stämmer sin värsta konkurrent – av ungefär samma skäl som SCO gav sig på sina utmanare. Man får onekligen känslan av att den finländska mobiljätten lägger sig platt och erkänner att de förlorat kampen mot Apple

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Intressant?