Hasta La Vista, Baby!

Hasta La Vista, Baby!

Ett litet men naggande viktigt jubileum firar vi idag, den 26 oktober. Denna dag för 25 år sedan hade nämligen James Camerons numera kultförklarade B-rulle The Terminator premiär i USA. (Här i Sverige fick vi vänta till februari 1985 för att se den – ingen risk för fildelning på den tiden inte.)

The Terminator, lågbudget till trots, blev österrikiska muskelberget Arnold Schwarzeneggers genombrott och utan rollen som mördarmaskin hade filmhistorien varit utan bevingade ord som “Hasta La Vista, Baby!” och “I’ll Be Back”. Totalt hade Arnold 17 bara 17 repliker i filmen, men minnesvärda var de. Och det var Terminator-filmerna (tvåan kom först sju år senare) som på allvar satte fart på karriären för den forne Mr. Universum – en karriär som tagit honom ända till guvernörsposten i USA:s största delstat Kalifornien.

Ännu viktigare är kanske den utveckling som vi sett på det försvarstekniska området på det kvartssekel som gått sedan 1984. Visserligen är väl risken för att Internet skulle löpa amok och förvandlas till ett Skynet relativt liten, men på området cyverkrigföring har vi redan sett exempel på stora attacker mot enskilda stater,  och USA använder sig av fjärrstyrda droner – ett slags flygande “terminators” för att ha ihjäl folk i Afghanistan, allt på bekvämt avstånd från kladdet vid fronten. (I bästa fall är det verkligen terrorister som är målet för anfallen.)

Bloggaren Lars Gyllenhaal har skrivit intressant om Terminator-jubileet, och hur verkligheten imiterar dikten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Intressant?