SvT presterade härom kvällen ett av sina allt mer sällsynta nyhetsinslag byggt på  riktig journalistik, närmare bestämt reportaget från Tjeckien – som kräver särbehandling för att ratificera det så kallade Lissabonfördraget (Kan dock inte hitta inslaget på nätet.)

Jag har ju tidigare hyllat presidenten Vaclav Klaus för hans ståndaktiga motstånd mot ett alltmer överstatligt EU, men dessvärre verkar grunden för förhalandet inte vara oro för demokratiska fri- och rättigheter, utan vanlig simpel nationalism. Tjeckien, eller Tjeckoslovakien som det hette på den tiden, mördade och fördrev nära tre miljoner tyskar från Sudetlandet efter krigsslutet 1945. Detta är en av de värsta exemplen på etnisk rensning som Europa sett under modern tid – endast överträffat av Polens fördrivning av uppemot tio miljoner tyskar i Pommern, Schlesien och Ostpreussen efter kriget. I jämförelse förbleknar Biljana Plavsics och hennes slaktarkompisar Karadsžićs och Mladićs vidrigheter i Bosnien på 90-talet något.

Det som Tjeckien är oroligt för är att EU-lagstiftningen, som överordnas nationell lag, skulle ge de efterlevande familjerna till de fördrivna sudettyskarna rätt att kräva sina egendomar tillbaka. Det vill säga – man vill hålla dem som mördade och stal hus och hem för tre miljoner människor skadeslösa. Det är motbjudande, och jag hoppas EU-ordföranden Fredrik Reinfeldt sätter stopp för kohandel av denna typ av med mänskliga rättigheter.

Sådana måste gälla för alla – till och med dem som förlorade kriget.

Bra om Sudettyskarna: Öga och öra | Rolf Englund | DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Intressant?