Se upp där nere!

Se upp där nere!

I Aftonbladet idag kan man läsa att ett rotorblad från ett vindkraftverk i Falkenberg lossnat och så när träffat söndagsflanörer i ett naturområde. Inte första gången det händer heller. Men även om haverier som detta är ovanliga, och det statistisk förmodligen är hundratals gånger mera troligt att bli dödad i trafiken än att få ett rotorblad i huvudet, illustrerar det vindkraftens politiska och ekonomiska haveri.

För den storskaliga landbaserade vindkraften är inget annan än ett stort fiasko, oavsett hur man ser det. Snurrorna förfular vackra kustlandskap som Halland (där jag själv är uppvuxen), ger folk som bor i närheten sömnproblem, de slaktar fåglar i massor – och ger i princip inget som helst tillskott till vårt energibehov. Vindkraften levererar i bästa fall någon enstaka procent av vårt totala energibehov, men det är glest mellan leveranserna. I realiteten producerar vindsnurrorna bara en 1-2 dagar per vecka när det blåser “lagom” – vid stark vind körs de inte eftersom bladen kan … ehh ramla av. Resten av tiden måste det finnas backup i form av vatten-, kol- eller kärnkraft som fungerar stabilt i alla väderlekar.

Som en lösning på Sveriges energibehov är alltså vindkraften totalt värdelös, och det är egentligen bara de  mest bokstavstroende klimathotstroende (dessvärre sitter många av dessa i regeringsställning) som försvarar dessa satsningar, som kräver massiva skattesubventioner för att ens komma i närheten av att bli lönsamma. Förmodligen kommer de aldrig att bli det.

Vindkraften är en dyr och ineffektiv lösning på ett problem som inte existerar. För oavsett om man tillhör det krympande antal som tror att ett en tusendels ökning av spårämne som koldioxid i atmosfären leder till att vi brinner upp, så har vi idag ett överskott av helt koldioxfri el i Sverige – från kärnreaktorer eller vattenkraft.

Därför är det glädjande att statliga Vattenfall nu vill bygga nya reaktorer i Sverige. Man har förstås insett att detta är det enda sättet för landet att kunna erbjuda el till konkurrenskraftiga priser – och därmed behålla bas- och tilverkningsindustri  i landet i framtiden. Den ryggmärgsmässiga protesten från Miljöpartiet – som här uttalar sig som företrädare för en framtida rödgrön regering – lät förstås inte vänta på sig. I MP:s Sverige ska eventuell energi komma från källor som – vindkraft.

Resten av tiden, när det inte blåser, får vi väl göra åkarbrasor…

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Intressant?