Senaste veckan har som väntat varit fylld av domedagsprofetior, och värre kommer det sannolikt att bli allt eftersom FN:s klimatkonferens rullar vidare i veckan som kommer. Och idag väntas 60.000 fler till Köpenhamn, i en manifestation för klimatet. Exakt vad de vill uppnå är oklart, men bombsäkert är att kravallvänstern i vanlig ordning kommer att göra sitt bästa för att försöka ta sönder en massa saker och slåss med ordningsmakten.

Annars kan man givetvis undra vad det finns för anledning att demonstrera. Oavsett om man tror på människans förmåga att påverka klimatet eller inte, finns det ju ingen fråga där konsensus bland politiker, påtryckarorganisationer, media, näringsliv och lobbyister är så grundmurad som när det gäller behovet av att spendera tusentals miljarder för att stoppa dåligt väder.

En av de mer skarpsinniga iakttagelserna från Köpenhamn kommer från Bruce Bawer, amerikansk författare som bott i Norge de senaste åren. På 90-talet skrev han om det kristna USAs förtryck av homosexuella och flyttade på grund av problemen till Europa. Bawer menar att klimatfrågan löper risk kidnappas av diverse radikala rörelser som har känt sig hemlösa sedan socialismen havererade som ideologi på 80-talet. (Att Miljöpartiet når över 12 procent i väljarundersökningar är en tydlig indikaton på detta.) I filmklippet ovan fascineras Bawer av intrycket han får när han går omkring i den danska huvudstaden. Samma politiska budskap var man än vänder sig – precis som i Nordkorea.

Man får faktiskt lite vibbar av Första majdemonstrationerna i det forna Sovjet, där det enda styrande partiet organiserade manifestatoner för arbetarnas rättigheter. Vill man se en sådan show idag får man ta sig till Nordkorea.

Eller Köpenhamn.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,