Spotmarknadspris på el (Nordpool).

Spotmarknadspris på el (Nordpool).

Priset på en kilowattimme el skjuter i höjden på den nordiska elbörsen Nordpool. Under ett par timmar i eftermiddag steg priset med ett par tusen procent till över 14 kr kWh – men har nu fallit tillbaka till “bara” 261 öre. Vilket är 650 procent dyrare än i början av december.

Anledningen sägs vara brist på el – bara hälften av de svenska kärnkraftsreaktorerna är igång på grund av underhållsarbete.  Det är dock inte någon större katastrof, med tanke på att bara runt hälften av reservkraften  (koleldad) utnyttjas. Det som driver upp priset är i stället – spekulation. Vår dagliga el har nämligen blivit ett lukrativt finansiellt instrument, i Sveriges fall styrt av en oligopolmarknad kontrollerad av nätägare, elproducenter och elhandlare i allians för att ta ut maximalt pris.

Som konsumenter – eller företagare – har vi ingen möjlighet att veta om elpristopparna beror på en reell energibrist, eller om den bara är konstruerad i syfte att maximera vinsterna. I Kalifornien, som under 90-talet plågades av ständiga elavbrott, uppdagades det med tiden att det dominerande energibolaget medvetet strypt produktionen för att hålla uppe priserna. Enron hette visst bolaget…

Bild 1Det kanske finns en bra anledning att inte köra för fullt med vattenkraften, eller att plocka ner hälften av reaktorerna för service mitt i vintern – men frågan man bör ställa sig är om det verkligen är i nationens intresse att vi upplåter den viktigaste grundpelaren för vårt välstånd till börshajar. Sveriges välstånd är uppbyggt på tillgången till billig och ren energi – utan den hade vi aldrig haft någon skogsindustri, stålverk eller tillverkningsindustri överhuvud taget Och om vi vill fortsätta att kunna jobba med annat än att vända hamburgare, så krävs det nog elmarknaden hamnar under samhällelig kontroll igen efter det totala haveri som inträffade efter 90-talets avreglering.

Tyvärr finns det nog ingen politiker idag som ens skulle våga andas något sådant. Av de 261 örena som vi pungslås med just nu, hamnar nästan exakt hälften i Anders Borgs skattkista.  Alla, från Reinfeldt till Ohly, kan gapskratta hela vägen till banken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Intressant?