Det är en slags ödets ironi att klimatförhandlingarna i Köpenhamn avslutas i totalt fiasko, samtidigt som Europa och USA drabbas av de värsta vinterovädren på årtionden. Tåg fryser fast i kanaltunneln, Sydtyskland slår köldrekord med 33 grader minus, det snöar på Rivieran och nere i Saudi-Arabien tvingas shejkerna skotta fram sina Rollsar ur snödrivorna. I Australien borde det varit sommar nu – istället snöar det. Och hemma i Sverige vädjar myndigheterna till folk att stanna inne.

Utsikt från mitt fönster.

Alla som på allvar tror att vi kan styra klimatet, bör ha i åtanke att normaltillståndet på Jorden faktiskt är precis det som vi ser om vi blickar ut genom fönstret. Snö, is och kyla.Under de senaste 500.000 åren har vår del av världen legat under kilometertjock is större delen av tiden. Endast under kortare värmeperioder – topparna i diagrammet ovan – har Nordeuropa över huvudtaget varit beboeligt. I det sammanhanget förefaller den katastrofala uppvärmningen under de senaste decennierna (markerat i rött) inte vara mycket att jobba upp en hysteri över.

Ingen vet riktigt hur, varför och hur snabbt en istid startar. Kanske beror det på solen – som just nu ligger i djup solfläcksdvala, precis som vid det förra Maunder minimum som föregick den lilla istiden?

I geologiska tidstermer verkar i alla fall temperaturfallen ha kommit ganka snabbt. I den gamla nordiska mytologin talades det om fimbulvintern, som sades vara ett tydligt tecken på att Ragnarök var i antågande. Fimbulvintern skulle vara i tre år, utan någon sommar, och därefter skulle världen gå under.

Det skulle i så fall bli 2012. Hmm.

Nähäpp, dags att skotta fram bilen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant?