Sören Wibe, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå, skriver i Svenska Dagbladet idag om den helgalna svenska satsningen på etanol som bränsle. En satsning som kommer att bli ihågkommen som ytterligare ett exempel där okunninga, lättlurade och ryggradslösa politiker – läs gärna Maud Olofsson och Andreas Carlgren – låtit sig duperas av en högljudd miljölobby bestående av lurendrejare och lycksökare (vissa till och med anställda som “sakkunniga”).

Den närmast religiösa fixeringen på ett ofarligt ämne i atmosfären (koldioxid) har fått konsekvenser som att vår bilindustri går under – efter påtvingade satsningar på törstiga etanolbilar i stället för snåla dieslar; att bensinmackar i glesbygden försvinner och bilisterna får köra tio mil extra för att tanka –  och att spannmålspriserna rusar i höjden och leder till hungerkravaller. Allt med benägen hjälp från våra svenska etanolföretag, som till och med försökt få afrikanska bönder att satsa på energigrödor istället för att odla spannmål.

Och det ironiska i hela denna sorgliga affär är att det i slutändan leder till högre koldioxidutsläpp än om vi fortsatt köra våra gamla bensinbilar. Ridå.

Tyvärr är etanolbluffen bara toppen av isberget i det sönderkorrumperade klimatindustriella komplexet.

Andra om , , , ,

Intressant?