Alla vi som tycker att det kan räcka med vinter nu, letar febrilt efter en väderman (eller kvinna) som kan berätta när våren kommer. Problemet är ju att det bedrövligt tunt med väderorakel sedan John Pohlman slutade på TV och Enok Sarri gick till de sälla jaktmarkerna. Och Pär Holmgren, mannen som hade sitt eget klimatrockband, med odödliga hits som Jag ser det regnar, och som för inte så länge sedan lovade 39 grader varmt på somrarna, verkar inte heller få till sina prognoser nåt vidare nuförtiden.

Tur då att det finns andra skickliga existenser, som kan det här med att spå väder. Som murmeldjuret Punxsutawney Phil, som idag släpades fram ur sitt vinteride i Gobbler’s Knob utanför Pittsburgh i samband med firandet av den årliga Groundhog Day, en tradition i stora delar av USA och Kanada. Folktron säger att om det är något så när soligt ute och det yrvakna murmeldjuret kastar en skugga, innebär det att vintern stannar ytterligare sex veckor.

Uppgifter gör gällande att Phil såg sin skugga klart och tydligt, så prognosen blir – mera snö och kyla.

I morgon köper jag ett par långkallingar till.

Fler om , , ,

Intressant?