20 år efter den tyska återföreningen, är det tyvärr ett faktum att Stasi-fasonerna sitter i. För inte ens Angela Merkel, själv uppvuxen i Östtyskland, uppvisar någon som helst tveksamhet när tyska finansdepartementet betalar 5 miljoner Euro (drygt 50 miljoner kr) för att få tillgång till en CD-skiva med uppgifter om 1500 tyska skattesmitare med konton i Schweiziska banker. Det handlar alltså om uppgifter som stulits, och som nu erbjuds av en anonym säljare – och den tyska staten är med på noterna. Motiveringen är att man kan “tjäna” upp till en miljard i potentiella skatteintäkter genom att få reda på vilka skattesmitarna är.

Ungefär samma sak hände 2007, då det var lilleputlandet Liechtenstein som tvingades av Tyskland att “samarbeta” för att lämna ut uppgifter om tyskar med bankkonton i landet. Och även då låg stulna uppgifter till grund för tillslaget – uppgifter som köpts under bordet.

Moralfrågan här är ju naturligtvis om det går att försvara ett brott med att man löser ett annat? Ska staten verkligen ägna sig åt häleri, endast för att man kan göra en ekonomisk vinst på affären? Märkligt nog applåderar oppositionspartierna – socialdemokraterna och de gröna – affären, vilket väl tyvärr visar på att Tyskland inte gjort sig av med DDR-arvet ännu.

För med samma resonemang kan man ju hävda att det är helt ok att pressa fram bekännelser med hjälp av tortyr. Eller betala kompisarna för att skvallra på dig när du fildelar. Ett litet brott är ju ok för att lösa ett större.

Det är en utilitaristisk samhällssyn som breder ut sig också hos oss. Vi måste tillåta massövervakning av FRA av alla för att förhindra stora brott. Och nakenskanning är givetvis ett litet pris att betala för den enskilde om det kan gynna det allmänna goda.

Regeringsföreträdare i Schweiz protesterar naturligtvis högljutt mot den tyska statens attack på alplandets största exportprodukt – hemliga bankkonton. Och det finns de som tror att Tysklands beslut att köpa de stulna uppgifterna bara är ett sätt att sätta press på Schweiz för att få information om tyska kontohavares tillgångar i landet. Ett slags ekonomiskt “anschluss” alltså…

Vägen mot helvetet är kantad med goda föresatser, sägs det.

Andra om , , ,

Intressant?