Natten till fredag  förra veckan försvann 18-årige David Birgersson från Veddige, efter en fest på nattklubben Oscar i Varberg. Klockan vad 01.22 när han lämnade nattklubben och sågs gå västerut. Där slutar spåren. Polisen har via lokala medier gått ut med efterlysningar, uppmanat fastighetsägare att kolla förråd, källare och uthus och har idag skickat ner dykare i hamnbassängen för att söka efter den försvunne David.

Och så har man – troligtvis efter uppmaning från oroliga anhöriga – lyckats pejla in Davis mobiltelefon, som var avstängd men med benägen hjälp från teleoperatören kunde “väckas” och avslöja sin position. Något som Piratpartiets Rick Falkvinge nu reagerar starkt mot. Falkvinge invänder dels mot att teleoperatörerna över huvud taget har teknisk möjlighet att spåra avstängda mobiler mot innehavarens vilja, dels mot att själva pejlingen är ett intrång i David Birgerssons privatliv. Han är (eller var) ju faktiskt myndig, hade valt att stänga av sin mobil och ville kanske bara “ta en paus” i ett par dagar. Falkvinge skriver:

Bara för att anhöriga kan vara oroliga, så har polisen inte rätt att bryta privatlivsgränsen. Det här är ett klart brott mot polislag och post- och telehemlighet, eller borde åtminstone vara.

I princip har ju faktiskt Falkvinge rätt. Men det är just det som är det stora problemet i hans resonemang. Att principerna alltid ska styra, oavsett om man kan rädda liv genom att någon gång bryta mot dem. Fakta i fallet är att David lämnade nattklubben mitt i svinkalla natten iklädd endast, skjorta, kortbyxor och knästrumpor. Han bor i Veddige, två mil utanför Varberg. Risken att han råkat ut för en olycka eller brott måste anses så pass stor att det är befogat att ställa den personliga integriteten åt sidan en stund och istället handla som en medmänniska. Att veta att man har gjort allt i sin makt – och innerligt hoppas att David hittas välbehållen.

Det har redan blåst kring piratledaren tidigare i år, och det är tveksamt om partiet har råd med fler FalkvingeGates just när årets valkampanj ska dra igång. Jag följer och respekterar flera piratpartister, som Farmor Gun och Josh, men jag tror partiet löper en stor risk om de skapar en bild av sig själva som okänsliga och världsfrånvända paragrafryttare. Läser man kommentarerna på Falkvinges inlägg är det tyvärr just den känslan man får.

Antar att det är läge att dra på asbestdräkten nu.

Fler om , , ,

Intressant?