Högerextremister på marsch i Dresden Neustadt.

Åkte ju till Dresden för att få tillfälle att uppleva Rammstein på hemmaplan.  Och visst var det värt resan. Inget band är tyngre, inget band har en mer entusiastisk publik – och inget band kommer ens i närheten av den scenshow som Till Lindeman och hans bandmedlemmar bjuder på. De sprutar eld på varandra, folk spinger omkring och brinner och eldflammor fyller taket på konsertlokalen. Allt är perfekt tajmat, med perfekt ljud – en otrolig upplevelse.

Rammstein-showen hamnar dock i skuggan av 65-årsdagen av Dresdens förstörelse. Under fredagen kunde vi bevittna hur fler och fler poliser samlades i staden, och i morse var det på håret att vi hann ta oss till centralstationen – alla spårvagnslinjer var inställda på grund av demonstrationer runt tågstationen Dresden-Neustadt. I och för sig hade vi inte någon anledning att stressa, tåget till Berlin var en timma försenat på grund av slagsmål mellan högerextrema och vänsteraktivister på och runt tågstationer längs sträckan.

Årsdagen av Dresden-bombningarna kidnappades av högerextremister för fem år sedan, vilket kom som en smärre chock för myndigheterna. Istället för en stillsam och värdig ceremoni för att markera årsdagen av anfallet, tog 5.000 nynazister och högerextrema från hela Tyskland över gatorna i en “begravningsmarsh” med protester och slagord mot de allierades krigsförbrytelser vid terrorbombningen av Dresden – alltså den totala motsatsen till det officiella Tysklands inställning; att förlåta, försonas och gå vidare.

Sedan dess har demonstrationerna vuxit för varje år. Idag uppskattades antalet högerextrema till drygt 7000, och det var i högsta grad en internationell uppslutning. Högerextrema har kommit från hela Europa för att delta i marschen, däribland flera från Sverige. (På tysk TV visas en grupp som marscherar under stora svenska flagggor.)  Lägg till det minst lika många antifascister, som på alla sätt försöker hindra marschen. Mellan de bägge falangerna står nära cirka 8.000 poliser, inkallade från hela Tyskland för att stoppa upploppen. Som vanligt funkar det sådär. Bilar brinner, brandbomber kastas, skyltfönster krossas. Precis som det brukar vara.

Bombningen av Dresden är fortfarande i högsta grad levande, och att ingen har ställts till ansvar för de krigsbrott som de allierade gjorde sig skyldiga till natten till den 14 februari 1945, ligger som ett öppet sår som vägrar läkas. En undersökning som gjordes för ett par år sedan visade att var tredje ung tysk tyckte att bombningen av staden var att jämställa med Förintelsen.

Men eftersom de ansvariga för Dresden-bombningarna aldrig ställdes till ansvar för sina brott – och till och med belönades med adelstitlar och medaljer – så fungerar förintelsen av Dresden som en perfekt ny dolkstötslegend för nynazisterna. Den odlar de numera varje år den 13 februari, väl medveten om att en stor tyst majoritet av befolkningen kanske till och med håller med dem.

Mer om , , , ,

Intressant?