Isbrytaren Oden, långt hemifrån.

Det är inte bara järnvägstrafiken som har det motigt i fimbulvintern. Även sjöfarten börjar nu känna av nära tre månader med sträng kyla, vilken fått till effekt att isläget i Östersjön nu är det värsta på 14 år. Stockholms skärgård är mer eller mindre helt täckt av tjock is, Ålandsfärjor ställs in eller kläms fast i drivisen – det sitter fast fartyg överallt i väntan på att Sjöfartsverkets isbrytare ska komma till undsättning.

Vi kan dock lugna oss med att sådana här problem är av övergående karaktär. SMHI garanterar att klimatet blir varmare, trots enstaka kalla vintrar. Och Al Gore förklarade så sent som för ett par dagar sedan att det vi ser just nu faktiskt är en effekt av den globala uppvärmningen.

Med tanke på allvaret i Klimathotet är det naturligtvis fullkomligt logiskt att isbrytaren Oden, en av Sjöfartsverkets fem nationella isbrytare, just nu befinner sig i Antarktis på en forskningsexpedition. Uppdraget – att ta reda på varför isen i Västantarktis försvinner.

Mer om , , ,


Intressant?