Dagens och gårdagens stora debattämne i bloggvärlden är filmen som visar hur amerikanska helikopterbesättningar mördar och lemlästar ett dussintal civila  obeväpnade människor i Bagdad sommaren 2007. Filmen är vidrig att se – inte minst för de hånfulla kommentarerna och skrattet från besättningen när de skjutit och sprängt sina mål i bitar; “kolla alla de döda jävlarna, ha ha…” De drar sig inte ens för öppna eld mot en minibuss med två barn i, som kommer för att rädda de svårt skadade – däribland två journalister från nyhetsbyrån Reuters. Det är som en scen ur Stanley Kubricks Full Metal Jacket, men i verkligheten och utan ett vettigt manus – bara blodtörstiga och skjutglada soldater som glatt mejar ner allt i sin väg.

I alla demokratier värda namnet skulle helikopterskyttarna och deras befäl ställts inför krigsrätt, men i fallet med morden i Bagdad 2007, hade händelsen aldrig uppmärksammats om det inte varit för den ideella sajten Wikileaks.org, som under sin blott treåriga existens sannolikt grävt fram fler scoop än vad Washington Post åstadkommit på mer än 30 år. Incidenten med helikopterattacken hade redan utretts av den amerikanska försvarsmakten, som inte helt oväntat kom fram till att inga fel hade begåtts. Och filmen hade sannolikt aldrig kommit till allmänhetens kännedom om det inte varit för att en whistleblower inom USA:s militär hade läckt den 38 minuter långa videon till WikiLeaks, som genom kontakter via Internet lyckades knäcka filmens kryptering och lägga ut den till allmän beskådan. Och enligt Daniel Schmitt, talesperson för WikiLeaks, finns det fler filmer som väntar på att publiceras.

En sajt som WikiLeaks är naturligtvis fullkomligt livsfarlig för alla världens makthavare, och det är inte förvånande att Pentagon stämplat den lilla sajten som av USA:s största fiender (en rapport som passande nog läcktes på WikiLeaks) eller att myndigheterna gör husrannsakningar med jämna mellanrum hos initiativtagarna för att förhindra publicering av oönskade hemligheter.

Som tur är står de maktlösa mot en medborgarrättsorganisation som vet hur Internet fungerar, och som säkerställt att sajten inte bara finns på en eller ett par fysiska platser utan ligger utspridd över Internet som en slags molntjänst. En av dem som gjort detta möjligt, är svenske  Gottfrid Svartholm, a.k.a Anakata, mest känd som en av upphovsmännen bakom The Pirate Bay. Den torrent-teknik som bl a TPB varit med och utvecklat – och dömts till rekordskadestånd för – gör det alltså möjligt för politiska dissidenter och whistleblowers världen över att berätta sanningar som politiker och militär gör allt för att dölja. Det om något borde väl få slut på struntpratat om att Pirate Bay-aktivisterna bara är ungdomar som vill ha allt gratis.

WikiLeaks har kallats en underrättelsetjänst för vanligt folk och det sajten gör för demokratin i världen kan inte underskattas. Det är kanske så här framtidens grävande journalistik måste bedrivas, i ett samhälle där allt fler myndigheter, organisationer och stater gör allt för att begränsa Internet. Och när de etablerade tidningarna och TV-kanalerna kapitulerat inför makten och nöjer sig med att sända tvättade rapporter från sina ”inbäddade reportar”.

Det var inte så många veckor sedan som USA:s utrikesminister Hillary Clinton kritiserade Kina för landets censur av Internet. En kritik som ekar ihålig med tanke på det krigsbrott som USA:s egen försvarsministerium gjort sitt bästa för att dölja.

Länkar: DN, SvD, Expressen, Aftonbladet | Aftonbladet, Oscar Swartz, Rick Falkvinge

Andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant?