Ännu ett vulkanutbrott har inträffat på Island, denna gång 10-20 större än det förra på Eyjafjallajökull. Glaciärer smälter, översvämningar hotar vägar och broar, människor evakueras och flygtrafiken i stora delar av Europa ställas in på grund av de enorma moln av aska som vulkanen spyr ur sig. En tydlig illustration över hur små och hjälplösa vi är mot naturens krafter. Ändå är det nya utbrottet fortfarande relativt begränsat, om man jämför med historiska vulkanutbrott på Island.

Det vi ska vara riktigt oroliga för är Eyjafjallajökull-utbrottet ska trigga igång en större eruption i den närliggande större vulkanen Katla. Vid ett annat stort utbrott 1783 från vulkanen Loki, drabbades Europa under flera år framöver av sjukdomar, död och missväxt. Utbrottet gav upphov till ett gigantiskt svavelmoln, som med sydostliga vindar drog in över Storbritannien, Frankrike och Nederländerna där det låg stilla under månader. Luften stank av svavel, och molnet sänkte dessa länder i en slags ockragult skymningslandskap, där solen bara svagt orkade bryta igenom. Bönder och drängar som arbetade utomhus drabbades av lungsjukdomar (av svaveldioxiden i luften) och 15.000 dog bara i England. Inte överraskande trodde den vidskepliga befolkningen att domedagen kommit och portarna till helvetet öppnats på vid gavel.

Molnet drog till sist vidare och följdes av den längsta vintern i mannaminne. Den sena våren och kalla sommaren 1784 gav upphov till missväxt och svältkatastrofer, inte bara i Europa. Stoftet och askan förändrade vädermönstren över hela världen under flera år framöver. Vissa påstår till och med att det var Lokis utbrott med efterföljande katastrof som ledde fram till franska revolutionen 1789. Där kan man snacka om klimatförändringar!

Med tanke på detta överhängande klimathot väntar vi nu på att miljöminister Andreas Carlgren snarast tar fram en plan för utsläppen från vulkanutbrott ska kunna skäras ner med 80 procent till 2050. Ett tufft mål, som förmodligen kräver att vi höjer energiskatterna ännu mer.

Intressant?

Vulkanchock i pressen: Svd [1] [2], DN [1] [2] , Aftonbladet [1] [2], Expressen [1] [2]

Bloggar om , , ,