Deepwater Horizon i lågor.

USA:s president Barack Obama har fått mycket kritik på hemmaplan för sitt långsamma agerande efter oljeläckan i Mexikanska Golfen. Nu verkar presidenten dock ha bestämt sig för att visa initiativkraft, och för att inte stöta sig med den livsviktiga amerikanska oljeindustrin – som är koncentrerad till delstaterna vid Golfen – har han bestämt sig för att sätta ditt brittiska oljejätten BP och dess svenske ordförande Carl-Henric Svanberg. Ett cyniskt politiskt spel som nu håller på att få internationella komplikationer. För British Petroleum är Storbritanniens kanske största och viktigaste bolag, vars börsvärde till stor del avgör hur det går för brittiska pensionsfonder. Så när Obama pratar ner BP:s aktiekurs, slår det direkt mot engelsmännens framtida plånböcker.

Kanske inte så konstigt att premiärminister David Cameron nu långt om länge börjar ta BP i försvar. Visst, bolaget har slarvat med säkerheten och reaktionen på Deepwater Horizon-katastrofen – inte minst Svanbergs – har varit en PR-mässig katastrof. Men ingen kan säga att BP inte försökt att med alla medel täta läckan – att det inte lyckats ännu beror dels på att ingen har gjort det på liknande djup tidigare, och dels på att de företag som BP anlitade för själva borrningen, Transocean, inte brydde sig om att installera någon fjärrmanövrerad avstängningsventil på källan – det verkar inte vara något krav från tillståndsmyndigheterna så länge man är i prospekteringsfasen och bara borrar undersökningshål som detta var.

Men just Transocean är intressant. Detta är en av världens största aktörer inom djuphavsborrning efter olja, och det var detta företag som både ägde och opererade riggen Deepwater Horizon som havererade den 20 april i år. Man kan naturligtvis lasta BP för slapp kontroll av sina underleverantörer, men det förtar inte själva faktum – det var ett amerikanskt bolag – Transocean – som råkade ut för eller orsakade miljökatastrofen i Mexikanska Golfen.

Men medan BP:s aktie fallit som en sten efter olyckan (40 procent som mest) har Transoceans ägare kunnat skratta hela vägen till banken. Fyra veckor efter katastrofen på borrplattformen, där 11 arbetare dog och 17 skadades, samlades de för ett styrelsemöte i schweiziska Zug – dit bolaget av någon anledning flyttat sitt huvudkontor  – och beslutade att belöna sig själva för väl genomfört arbete genom att dela ut en miljard dollar (8 miljarder kr) till sina aktieägare.

Ett annat amerikanskt företag som kommit enkelt undan, är tidigare Texas-baserade oljeteknikföretaget Halliburton (numera med kontor i Dubai) med tidigare vicepresidenten och arkitekten bakom Irakinvasionen, Dick Cheney, som en av storägarna. Det var nämligen Halliburton som i sin tur fått i uppdrag av Transocean att täta borrhålen under Deepwater Horizon precis före katastrofen. Enligt uppgift hade personal från Halliburton precis blivit klara med betongfyllningen mellan borrhålets sidor och själva borröret, och börjat fylla det 5,5 kilometer djupa hålet när utblåsningen som orsakade själva explosionen kom. Slarv med gjutningar har orsakat liknande explosioner tidigare; 18 av 30 så kallade blowouts under de senaste 14 åren har skett i samband  med betongtätning av borrhål där cementblandningarna inte härdat som de skulle. Senast i augusti förra året misslyckades Halliburton med att täta en källa i Timorsjön, mellan Australien och Indonesien, och en explosion orsakade en läcka på tiotusentals fat olja.

Men medan brittiska pensionärer får ta smällen för BP:s blunder, och Carl-Henric Svanberg offras för att Obama ska framstå som handlingskraftig, kommer de verkligt skyldiga i USA undan – med fickorna fulla av pengar.

Som vanligt alltså.

Om Svanbergs gatlopp: DN, SvD 1, 2, 3, 4 | Expressen | Aftonbladet 1, 2, 3, 4

Andra röster om , , , ,

Intressant?