Samtidigt som USA:s president gör sitt bästa för att se tuff ut i TV när han gör ”skarpa uttalanden” och sätter nya deadlines för BP när det gäller att täta oljeläckan i golfen, kan det vara värt att reflektera lite över hur amerikanska företag tar sitt eget ansvar utomlands. Ett ständigt aktuell firma i sammanhanget är Union Carbide Corporation, som en gång hade en fabrik i Indien. Den exploderade den 3 december 1984, varvid 3.500 människor dog direkt och 15.000 de efterföljande dagarna när ett gigantiskt giftmoln från den brinnande fabriken rullade in över Bhopal och den kringliggande slummen. Total beräknas 25.000 människor ha dött i katastrofen, och ännu idag är marken full med gifter och barn föds med missbildningar i området. Och något egentligt saneringsarbete har fortfarande inte påbörjats.

I förra veckan, 26 år efter katastrofen, föll de slutliga domarna i målet: åtta tidigare chefer vid Union Carbides fabrik i Bhopal dömdes för vållande till annans död på grund av slarv. Domarna blev relativt milda, två års fängelse och 17.000 kr i böter.

Toppcheferna i Union Carbide slipper dock lämna sina bekväma liv och krypa in i indiskt fängelse. Ordföranden för bolaget vid tiden för katastrofen, Warren Anderson, arresterades av indisk polis den 7 december 1984. Bara timmar senare, efter ett mystiskt telefonsamtal, släpptes han mot en borgen på ynka 350 dollar. Villkoret för borgen var att han skulle återvända för att inställa sig vid rättegången i Bhopal. Det gjorde han aldrig – Anderson satte sig på första bästa plan till USA, och han aldrig återvänt. Den indiska regeringen har försökt få honom utlämnad upprepade gånger, utan framgång. Så sent som 2009 krävde Indiska staten Warren Anderson utlämnad, men USA vägrade med hänvisande till ”bristande bevisning”.

Idag, 89 år gammal, lever den gamle Union Carbide-höjdaren ett bekvämt liv på Long Island utanför New York City, uppenbarligen tillfreds med att aldrig behövt ta ansvar för alla de tusentals liv som gick förlorade i Bhopal.

Så när Barack Obama och en högljudd amerikansk opinion vill åtala BP:s chefer, kanske det borde vara på sin plats att städa framför egen dörr först.

Presidenten kunde börja med att sätta Warren Anderson på ett plan till New Delhi.

Andra röster om , , ,

DN 1, 2, 3, 4 | SvDExpressen, Aftonbladet

Intressant?