Sommarens t-shirt finns att beställa i Aftonbladet Shop.

Stödet för kungahuset och monarkin sjunker som en sten – trots den massiva bevakningen av det stundande bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

Eller kanske är det på grund av det bisarrt stora fokus som denna ickehändelse fått i våra medier.

Det är Forskningsgruppen för Samhälls- och informationsstudier, FSI, som undersökt svenskarnas rojalism sedan 1996, och årets mätning  visar att stödet sjunkit kraftigt för monarkin som statsskick – och ännu mer för kungahuset. Mindre än hälften av svenskarna är idag för monarki, och bara 4 av 10 ger sitt stöd till kungafamiljen.

Detta är naturligtvis otroligt glädjande nyheter. Det visar om något på att svenska folket själva vill välja vem som representerar vårt land – och är innerligt trötta på att tvingas betala för ett medeltida statsskick, vars samhällsekonomiska nytta är högst tvivelaktig.

Och förmodligen har den intensiva bröllopsbevakningen fört det goda med sig att vi nu får en inblick i den sjuka svenska monarkin. Där gamla kopplingar till nazismen tigs ihjäl, där diktatorer hyllas och bjuds in till bröllop.

Som består av ett skattefinansierat frälse som åtnjuter full immunitet – och alltså står utanför lagen. (Naturligtvis praktiskt när man notoriskt parkerar fel eller tycker det är kul att köra i 160 in i rondeller.) Snart ingår även gymägaren Daniel Westling från Ockelbo i denna überpamprade familj och bäddas för alltid in i den rojalistiska skumplasttillvaron. Jag tycker synd om honom på nåt sätt.

Det är faktiskt hög tid att avskaffa de sista resterna av den svenska monarkin. Det finns sedan länge en stabil blocköverskridande majoritet för att införa republik – varför vågar ingen driva denna fråga? Att påbörja en författningsreform är dessutom politiskt helt ofarligt – och om republikförespårkarna FP, MP, V och S ändå inte vågar lägga ett sådant förslag, finns ju alltid möjlighet till folkomröstning. Kanske med ett  Linje 3-alternativ; avskaffa monarkin med förnuft?

Vickan och Daniel ska naturligtvis få ha sitt bröllop ifred och firas rejält i morgon. Men sen är det tid för en rejäl diskussion om deras och monarkins framtid.

(För övrigt rekommenderar jag alla att följa Kungliga Hovstaterna på Twitter.)

Fler röster om , , , ,
Intressant?