Jag är ingen Steve Jobs-fanb0y som campar i kön till butiken ett dygn före släppet av varje telefonmodell, men visst skulle det kännas lyxigt att uppgradera min gamla tröga iPhone 3G-lur som jag haft i ett och ett halvt år. Som efter ”uppgraderingen” till IOS 4 blivit närmast obegripligt slö, hänger sig, kraschar och i största allmänhet är mer eller mindre oanvändbar att jobba med. Vissa spel är närmast omöjliga att spela längre.

Problemet mitt i denna iPhone-hype är inte bara, som Anders Wijkman skriver i SvD idag, att det är ohållbar på alla upptänkliga sätt att byta mobiltelefon vart eller vartannat år. Framför allt eftersom vi snabbt närmar oss inte bara Peak oil utan även ”peak rare metals”. Jag brukar tycka att Wijkman är ute och cyklar med sitt klimatsvammel, men i det här fallet tycker jag han har helt rätt av flera skäl, inte bara miljömässiga, utan kanske främst ur konsumentperspektiv (vilket SvD:s förvirrade ledarblogg i ämnet inte riktigt förstår).

Utvinning, anrikning och tillverkning av olika typer av metaller kräver ofta ohyggliga energimängder, vilket i de flesta fall är det samma som eldning av fossilbränslen. Förr i tiden, innan elmarknaden avreglerades, framställdes t ex aluminium i smältverk nära stora vattenkraftanläggningar i norra Sverige och Norge, sedan blev det för dyrt och produktionen flyttades till Kina där man använder brunkol istället. Det är ju där våra iTelefoner byggs, i fabriker med usla arbetsvillkor och låga löner, för att sedan skeppas med flyg eller båt till konsumenter i USA och Europa. Där horder av miljömuppar använder dem för att blogga och twittra om hur vi uppnår ett hållbart samhälle genom att ockupera ett kolkraftverk i Värtan.

Ursäkta utvikningen. Åter till iPhone.

En telefon med bara drygt ett år på nacken borde utan problem kunna hålla åtminstone 4-5 år till. Särskilt idag, när allt fler applikationer är molnbaserade och alltså inte behöver särskilt mycket i hårdvaruväg för att fungera. Att Apple lyckats mobilisera sina sektmedlemmar (konsumenter) att hänga på låset varje gång Steve Jobs uppgraderar  en applikation – vilket påfallande ofta kräver vidhängande ny hårdvara – får väl med bolagets värdering på aktiemarknaden anses närmast genialt.

Inte desto mindre är det galet. Och vi har sett det förr.

För drygt 10 år sedan, när kriget mellan Intel och AMD (CPU) och Nvidia och ATI (grafikprocessorer) rasade som värst, var man i princip tvungen att uppgradera hårdvaran i sin PC – eller köpa ny – en gång om året om man var gamer och ville kunna köra de senaste PC-spelen. Det var en utveckling som under en period innebar en hälsosam symbios mellan mjukvaru- och hårdvaruutvecklare. Men i längden var det naturligtvis ekonomiskt självmord att släppa produkter som bara ett litet fåtal hade full glädje av; de som hade den absolut senaste hårdvaran.

Processorkrigen tog slut ungefär i samma veva som Xbox och Playstation 2 släpptes, och sedan dess har datorspelsutvecklarna förlagt sitt fokus på dess plattformar och dess uppföljare. Med en stor installerad användarbas, där man kan vara säker på att alla har samma hårdvara, blir det både enklare mera lönsamt att utveckla nya spel. Inga drivrutiner som måste uppdateras, inte dussintalet – minst – olika grafik- och ljudkort som kräver anpassning. Jag som har en snart sex år gammal Xbox 360, kan därför vara säker på att ett nytt spel funkar utan problem. Dessutom rullar mina snart tio år gamla Xboxspel fint på den.

Föga förvånande har PC:n, som var den dominerande spelplattformen för 15 år sedan, idag blivit en nischmarknad för dem som fortfarande lirar WoW eller Counter-Strike.

Jämförelsen är måhända inte helt överförbar till Apple, men risken finns att bolaget och applikationsutvecklarna överskattar kundernas beredvillighet att uppgradera till den senaste hårdvaran. Särskilt som iPhone – till skillnad från Apples stationära och bärbara datorer – mot alla odds gått och blivit Svennebanan-telefonen nummer ett.

Hur länge dröjer det innan de första iPhone 4-apparna kommer? Och vad händer då?

Intressant?

DN, E24, Aftonbladet, SvD, Expressen, Expressen

Andra bloggare om , , ,