José Manuel Barroso – inte president.

Idag var det en stor dag i EU-parlamentet. Kommissionens ordförande José Manuel Barroso höll ett högtidligt tal om tillståndet i unionen, inspirerat av USA-presidenternas årliga State of the Union-tal. Nu är ju EU ingen federation, så jämförelsen haltar redan där. Dessutom är Barroso inte president i EU – den som utsetts till att ha den titeln heter Herman van Rompuy. Men efter han ser ut som Gollum i Sagan om Ringen, är nästan okänd utanför byråkratdjungeln i Strasbourg och Bryssel och har ungefär lika stor charm som en gråsten, så bestämdes det att Barroso ändå skulle bli den som fick hålla talet, som nu kan avnjutas i efterhand via denna länk.

Då EU-garnityret hyste en (befogad) oro för att få skulle stanna och lyssna på Ordförandens tal, utlystes närvaroplikt för alla parlamentsledamöter med hot om löneavdrag för den som inte inställde sig.

En intressant detalj i sammanhanget är att detta högtidliga tal om tillståndet i den europeiska gemenskapen råkar sammanfalla med 70-årsdagen av Tysklands bombanfall på England – Blitzen. Detta första försök att bygga en gemensam inre marknad i Europa, resulterade i drygt 400 döda, 1.600 skadade och ytterligare ett antal tusen hemlösa.

Det kanske inte är alldeles förvånande att Storbritannien är det land i Europa där EU-stödet når absoluta bottennivåer. Bara var femte britt känner förtroende för EU, medan 60 procent misstror det europeiska projektet. Men även svenskarna börjar glädjande nog fråga sig varför vi ska betala mångmiljardbelopp varje år för att underhålla ett byråkratisk härskarklass, vars enda bidrag är mer byråkrati, onödiga lagar och högre skatter och avgifter.

När det gäller viktiga frågor som finansiell stabilitet, fredsbevarande och katastrofhjälp i och utanför unionens länder, brukar de dock alltid lämna walk-over.

Intressant?

Fler om , , ,

DN, DNSvD, Aftonbladet