Nu har det börjat. Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna i Värmdö kommun kastar ut tidigare allianspartnern Centern och väljer att ta med Miljöpartiet i den borgerliga koalitionen för att försöka styra upp ekonomin i Sveriges kanske mest misskötta kommun – som trots rekordmånga miljonärer och ett stadigt inflöde av unga framgångsrika skattebetalare gått med förlust år efter år. Vi får se hur det går.

I en intervju i ABC-Nytt igår sa Miljöpartiets gruppledare i Värmdö, Yvonne Blombäck, ”vi byter inte sida, för vi har aldrig varit ett blockparti”. Vilket kan tyckas något underligt med tanke på Maria Wetterstrands och Peter Erikssons närmast fanatiska motstånd mot alla samarbetsinviter från Fredrik Reinfeldt bara ett par mil därifrån.

Men så är ju Miljöpartiet är extremt spretigt parti, med allt från tokvänster till djupekologer och egenföretagare representerade. I en kommun kan MP framstå som liberalt, medan det i rikspolitiken har bägge fötterna fast rotade i vänsterblocket. Och så kommer det att förbli så länge nuvarande språkrör sitter vid makten, allt annat vore en prestigeförlust för tung att bära, även om det sannolikt had gynnat partiet i stort.

Maud Olofsson må avsky Maria Wetterstrand som pesten, men hon är på samma gång innerligt tacksam för att det är hon och vänsterfalangen inom Miljöpartiet som styr just nu. Hade MP valt ett ”liberalt” språkrör som Per Bolund, partiets nya oppositionsledare i Stockholm, hade det nog bara varit en tidsfråga innan samma sak hänt i regeringen.

Intressant?

Andra om , , , , , ,