Så här en tisdagskväll när Hamrins svenska landslag är i full färd med att få brutalpisk i EM-kvalmatchen mot Holland, är det säkerligen många som viftar bort förnedringen med det gamla vanliga argumentet att ”det är ju ändå bara sport”.

Inget kan vara mer fel. Fotbollsmatscher på denna nivå handlar om liv och död – bokstavligen. Brittiska forskare har nämligen kommit fram till att under viktiga matcher ökar antalet hjärtinfarkter dramtiskt i de länder som gör upp på plan. Enligt en studie, publicerad i den ansedda British Medical Journal ökade risken för att bli intagen på sjukhus för hjärtinfarkt med 25 procent den 30 juni 1998, jämfört med en vanlig dag.

Just den 30 juni 1998 förlorade England mot Argentina i en match som avgjordes med straffläggning. Samma dag ökade alltså antalet hjärtinfarkter på landets sjukhus, en ökning som höll i sig två dagar efter matchen spelats. Och även om vi svenskar i allmänhet är mer hämmade när det gäller känsloyttringar, är det säkert fullt upp på landets akutmottagningar just nu…

Forskarnas råd till alla fotbollsentusiaster som misstänker att de ligger i riskzonen: byt till en mindre stressig hobby, som frimärkssamling eller knyppling.

Just nu, med 4-1 i baken är vi nog ganska många som funderar på det.

Om utklassningen i Aftonbladet, Expressen, DN, SvD, Expressen

Intressant?

Andra bloggar om , , ,