Bruce Willis, hård gruvarbetare i Armageddon (1998).

Den lyckade räddningsaktionen av de 33 instängda gruvarbetarna i Chile har följts av i princip hela världen. Uppskattningsvis en miljard TV-tittare har kunna följa denna moderna hjältesaga som har allt: starka, stolta gruvarbetare, ett internationellt räddningsteam som jobbat snabbare och bättre än någon kunnat hoppas, gripande återseenden med barn och fruar, otrohetsskandaler – allt detta mot en bakgrund av en nationell stolthet och flaggviftande som annars bara ses i Hollywoodfilmer.

Mario Sepulveda, hård chilensk gruvarbetare i San José (2010).

Vad den snart tre månader långa räddnings-aktionen inneburit för Chiles framtid är naturligtvis omöjligt att säga, men liknande dramatiska händelser tidigare i historien lär oss att när folk samlas i ett gemensamt mål så kan de gå hur långt som helst. England visade det under Blitzen, och när folket i Polen, Östtyskland och Tjeckoslovakien till slut samlades mot förtrycket, föll Östblocket inom bara några dagar.

Armageddon: hårda gruvarbetare på väg ut i rymden.

Chile: hårda gruvarbetare tackar gud efter att ha räddats ur djupet.

Chile har i alla fall lyckats rikta hela världens ögon mot en bit öken i den norra delen av landet, och där byggt upp en medial hjältesaga som säkerligen kommer att göra underverk för världens bild av Chile – som en modern nation  som klarar av även de allra tuffaste utmaningar de ställs inför. Det är svårt att hålla tillbaka tårarna när man ser de gripande scenerna med papporna som återförenas med sina barn, och som trots nästan tre månader fångenskap i en mörk gruva stegar ur räddningskapseln med högburet huvud.

Vi är ju så svältfödda på hjältar, vi människor – och plötsligt dyker de upp 33 på en och samma gång. Känslomässig overload liksom.

Ändå kan jag, skeptiker som jag är, inte göra mig fri från tanken att hela det mediala spektaklet kring räddningsdramat är omsorgsfullt regisserad av en Hollywood-producent. Kanske Michael Bay, som låg bakom en av förra århundradets största hjältesagor på vita duken – Armaggeddon (1998). I denna film spelar Bruce Willis stentuff gruvarbetare, som tillsammans med sina taggtrådsätande gruvarbetarkompisar åker till en asteroid och gör det som gruvarbetare kan – borrar hål – för att sedan spränga den hotande himlakroppen – och återvända till Jorden som hjältar.

I Atacamaöknen ser vi just nu många potentiella roller för Bruce Willis att spela i en kommande filmatisering av dramat. Ska vi gissa att det dröjer maximalt ett år innan Armageddon 2: The Mine går upp på biograferna?

Intressant?

Pressbevakning: Expressen 1, 2, 3, 4, Aftonbladet 1, 2, 3, DN 1, 2, 3, 4, SvD 1, 2, 3, 4

Andra bloggare om , , ,