Cheech & Chong – två gamla filmkändisar som garanterar röstar ja till Proposition 19.

Kalifornien har inte haft det så lätt på senare år. Guvernör Arnold Schwarzeneggers förhoppningar på nya miljövänliga jobb, som var tänkta att uppstå i kölvattnet på den stenhårda klimatlagstiftning som delstaten införde 2006, har så här långt visat sig bli en katastrof för delstaten. Industrier flyttar, välutbildad arbetskraft flyr till Texas där de slipper betala inkomstskatt – och kvar är The Governator med en delstat som för länge sedan hade satts i konkurs om den hade varit ett företag. Med nära 50 miljarder dollar (300 miljarder kr) i underskot, 1,5 miljoner medborgare utan jobb och en arbetslöshet som har mer än fördubblats – från 4,9 till 9,5 procent – på fyra år och en fjärdeplats på topplistan över tvångsförsäljningar av fastigheter, ser det ganska mörkt ut för the golden state.

Men nu vädrar Kalifornien så smått morgonluft – den 2 november röstar delstatsparlamentet hålls nämligen en folkomröstning om ett nytt lagförslag, kallat Proposition 19. Lagen skulle göra det tillåtet att odla och röka marijuana i mindre mängder. Just nu leder ja-sidan i opinionsmätningarna, vilket fått alla gamla haschtomtar i San Fransisco att jubla. Knarkturismen kommer att skapa hundratusentals nya jobb, och haschprovningar kommer på sikt att kunna bli en lika viktig del av upplevelseindustrin som Sonoma Valley och vinodlingarna.

Så de gröna jobben i Kalifornien ser ut att kunna bli av till slut.  Fast det kanske inte var precis de som Arnold Schwarzenegger hade tänkt sig.

Aftonbladet (2), SvD, Expressen, DN 1, 2

Andra bloggar om , , , , ,

Intressant?