Internetdagarna i Stockholm pågår för fullt, och jag är precis hemma från Miljonminglet nere i Bon Palais-grottan, där Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.SE) firade att det går tokigt bra för organisationen, som nu passerat en miljon svenska domänadresser. Något som man har alla återförsäljare – eller registrarer – att tacka för. Sedan 2003, när toppdomänen .se släpptes fri, har tillväxten varit närmast explosiv, och idag kostar det under hundralappen att registrera en ledig svensk domän.

Annat var det på 90-talet, när allt började. Då var det KTH som ansvarade för svenska Internet, via universitetsnätverket Sunet (Swedish University Network). Den som basade över dns:en var en viss Björn Eriksen (ber@sunet.se), som fungerade som envåldshärskare över det alla svenska Internetadresser fram till slutet på 90-talet. Inget företag, oavsett hur stort det var, klarade att runda Sunets och Eriksens regelverk. Många försökte och fick nobben – som Volvo och Saab.

Det berodde på att dåtidens regler föreskrev att alla svenska domänadresser direkt under toppdomänen .se måste ägas av företag – eller i vissa fall idella organisationer – och att det endast var företagsnamnet som kunde registreras. Därför fick Volvo Cars AB och Saab Automobile nobben på sina ansökningar, liksom de flesta andra som hoppades kunna marknadsföra sina varumärken på Internet på 90-talet.

Men ibland berodde det också på kontakter – eller dagsformen hos Björn Eriksen – som man mejlade direkt när man ville registrera en domän. Posten Sverige AB hade tur med dotterbolaget Svenska Torget AB – som tilldelades domänen torget.se. Andra bolag hade det betydligt jobbigare, och var tvungna att registrera företag med närmast bisarra namn för att få de domännamn de ville ha – Jöbb AB kunde till exempel ropa hem domänen jobb.se (senare uppköpt av Monster), eftersom det inte gick att registrera namn med svenska tecken vid denna tid. Och bolaget som kallade sig B Locket AB finns fortfarande kvar…

Själv hade jag kontakt med Björn Eriksen hösten 1996 när jag skulle registrera domänen fragzone.se – en spelsajt som jag byggt upp under Torgets paraply. Förarbetet krävde registrering av firma, fax av kopia av registreringsbevis till Björn på KTH, och på det ett mejl där jag skrev att jag ville ha domänen i fråga. Just denna dag var Björn förmodligen på gott humör, eftersom han svarade med vändande mejl bara någon minut senare, uppenbarligen utan att ha hunnit kolla upp dokumentationen:

OK.

Kortfattat men koncist. En halvtimme senare var domänen uppe och rullade – och resten är som det heter historia.

Jag har ingen aning om Björn Eriksen själv tyckte att den närmast nordkoreanska hanteringen av svenska Internetadresser på 90-talet var önskvärd eller om han bara följde ett regelverk som andra beslutat om. Och vi får heller aldrig veta säkert – Björn gick bort den 6 november 2005, bara 57 år gammal i akut hjärninflammation.

Men visst har jag mina aningar…

Andra bloggar om , , , ,

Intressant?