Tomas Gustafsson, hållbarhetsstrateg, tillser att inga otillåtna pizza-beställningar görs.

Efter Vindsvåningsgate för ett par veckor sedan, har jag inte riktigt kunnat ta DN på allvar. Känslan av att någon utsatte oss alla för ett utstuderat humorexperiment har fortfarande inte släppt.

Lite av samma känsla får jag när jag läser i dagens tidning om det nya tuffa miljöprogrammet för det blivande bostadsområdet Norra Djurgårdsstaden.

Kommunfullmäktige, dvs de politiker som vi valt för inte så länge sedan, har här gått all-in och planerar att  införa en klimatsmart kontrollstat som hade gjort DDR:s ledargarnityr gröna av avund. För att få flytta in i denna nya stadsdel räcker det nämligen inte att ha stabil inkomst och betala hyran i tid – man måste dessutom förbinda sig att sopsortera, äta rätt sorts miljömärkt mat, åka kollektivt, cykla, motionera, ingå i en bilpool – och tvingas gå i ”boskola” för att säkerställa rätt beteende i sin bostad. Alva Myrdal roterar nu i full extas nere i sin grav.

– Folk ska få hjälp på vägen. När man köper en teknisk pryl får man en maffig instruktionsbok, det brukar inte följa med när man flyttar in i en lägenhet, säger miljö- och hållbarhetsstrategen Tomas Gustafsson.

Förutom att lära sig de tekniska lösningarna, att använda en avfallskvarn och mäta hur mycket vatten man använder och hur mycket sopor man slänger – det debiteras individuellt – ska Boskolan handla om vilken mat man äter och hur man köper miljömärkta varor.

Jag vet inte vad som saknas dagens politiker, eller hur de lyckats bliv valda trots den uppenbara bristen på intelligens och förståelse för självklarheter – som att folk vill bestämma över sina liv själva.

Istället gör de ett gigantiskt feltänk när de tror de att vi gladeligen går och längtar efter att ge upp vårt privatliv och vår personliga integritet för att få förmånen att leva som nya klimatsmarta übermänniskor, som glatt visar upp våra co2-ransoneringskort för att få köpa bacon.

Men så är personlig integritet alltid underordnad den stora planen i det gröna folkhem som dessa eko-fascister vill bygga. De må kalla sig ”hållbarhetsstrateger”, men de drivs i botten av samma vilja att detaljstyra och kontrollera medborgarnas liv som totalitära stater alltid haft.

Vilken nivå på övervakning som skulle behövas för att säkerställa att alla verkligen äter kravmärkt och springer sina tre löprundor i veckan, tror jag inte ens någon vill tänka på. Och vad händer när man blir sjuk?

Hälsa och miljö må vara det närmsta vi kommer en officiell statsreligion i det här landet. Men här har en tydlig gräns passerats – och jag tycker uppriktigt synd om Miljömedvetna Ulla, som verkar uppvisa en lång rad Knutby-symtom.

Intressant?

Läs också: Motpol, HAX, Newsmill, Lakes lakonismer, Johan Ingerö, Peace, Love and Capitalism, Karin Magnusson, Fredman på Kvarnberget

Fler bloggare om , , , , ,