Samtidigt som FN:s klimatkonferens håller som bäst i mexikanska Cancún, har det internationella fotbollsförbundet, FIFA, beslutat att ge den lilla gulfstaten Quatar, en slags blindtarm som sticker ut från Saudiarabien i Persiska viken. Därmed vann den lilla pyttestaten med 1,6 miljoner invånare över både USA och Australien.

Invånarna på halvön lever gott på landets stora oljetillgångar – Quatar har högst BNP per capita bland utvecklingsländerna – och ingen i landet betalar inkomstskatt. Övriga skatter tillhör de lägsta i världen. Dessutom slipper man som invånare eller företagare att betala något alls för energi – vilket även gör att Quatar till ledare i den mindre smickrande utsläppsligan. Eftersom huvudparten av energin framställs ur landets oljereserver, och det inte finns något incitament för energibesparing, är Quatars koldioxidutsläpp per capita högst i världen, 55,5 ton per person. Det är mer än tre gånger mer än medelamerikanen släpper ut. Och huvuddelen av energin går åt till att hålla klimatet i schack. Från Wikipedia:

Major uses of energy in Qatar include air conditioning, natural gas processing, water desalination and electricity production. Between 1995 and 2011 the electricity generating capacity of Qatar will have increased to six times the previous level. The fact that Qataris do not have to pay for either their water or electricity supplies is thought to contribute to their high rate of energy use.

Eftersom sommarhalvåret bjuder på diabolisk hetta i denna ökenstat, med 40 grader i snitttemperatur, kommer fotbolls-VM att kräva ännu mer energi. För att undvika att spelare och publik dör av värmeslag, måste arrangörerna nämligen bygga in och luftkonditionera såväl fotbollsarenor, träningsanläggningar och utrymmen för besökare.

Sannerligen ett beslut i tiden.

Intressant?

SvD 1, 2, 3, DN, Aftonbladet 1, 2, 3, Sydsvenskan, Expressen 1, 2, 3

Andra bloggar om , , , ,