Satt och lyssnade på Mona Sahlins lysande avskedstal i Riksdagen igår, och inser plötsligt att hon förmodligen är den mest begåvade partiledare Socialdemokraterna haft i modern tid. Och att partiet nu förmodligen är bortom all räddning.

Sahlin var briljant i sin tuffa analys av vad som gått fel – inte minst tvångsäktenskapet med Lars Ohly som tvingades på henne av vänsterfalangen i S – och att det enda som kan föra partiet tillbaka till makten är att återvända till den socialdemokratiska politikens mittfåra. Att fungera som ett appendix till Vänsterpartiet som tror att alla problem löses med 100 procent skatt och bidrag till alla, skrämmer bort bort väljarna.

Sahlin gjorde helt rätt analys när hon inledde samarbetet med Milöpartiet, och stängde ute kommunisten Lars Ohly. Men tyvärr var hon inte stark nog att stå emot tokvänstern inom det egna partiet, som under förnedrande former tvingade henne att ta med Ohly i den rödgröna alliansen. Det här är något som naturligtvis Sahlin själv är ansvarig för – hon skulle hotat med att avgå redan då, istället för att sitta kvar och tvingas försvara Lars Ohlys idiotier, som att kräva att alla USA:s militärbaser skulle läggas ner.

Partiet kastade Mona Sahlin under bussen, men som den lojala socialdemokrat hon var, plåstrade hon om sig hjälpligt, bet ihop och fortsatte kampen. Hon visste förstås då att Ohly var djupt avskydd av socialdemokraternas kärnväljare – ändå teg hon och höll god min.

När det gick åt skogen i valet, precis som väntat, skyllde samma tokvänster på att det var Sahlins fel att de förlorat. Veronica Palm, en av de mest högljudda Ohly-kramarna i partiet, hävdar på fullt allvar att partiet måste driva ännu hårdare vänsterpolitik för att komma igen 2014. Vanligt folk som lyckats spara en slant till barnen, så att de slipper bo hemma till 40-årsåldern, är kapitalister som ska sättas åt. Skatter ska höjas, förmögenhetsskatt ska återinföras på allt ”passivt kapital” – vilket är det som vi gnetat ihop under 15 års tid för att kanske kunna betala handpenning på en etta åt dottern när hon blir vuxen.

Men Socialdemokraternas eftervalsanalys visar verkligheten: den arbetande delen av befolkningen röstade på Allianspartierna, medan förtidspensionärer och sjukskrivna lade sina röster på S. Ändå förespråkar vänsterfalangen i partiet, att det är just mer politik som riktar in sig på de 10 procenten som inte jobbar, som kan få socialdemokraterna att vinna val igen.

Frågan är dock om det över huvud taget finns någon väg tillbaka till makten för Socialdemokraterna. I en skarpsynt ledare i Aftonbladet jämför Karin Pettersson socialdemokraterna med de japanska soldater som gömde sig i djunglerna på en ö fram till 1970-talet, utan att veta att Andra världskriget tagit slut.

Det är precis detta problemet som socialdemokraterna har idag; fienden är borta och kriget är för länge sedan över. De förtryckta massorna som slavade på bruken för hundra år sedan, är idag välbetalda bilbyggare, framgångsrika hantverkare och tjänstemän i karriären. Byggjobbarna vinner på moderaternas politik, och röstar i allt mindre utsträckning på ett parti som vill höja deras skatter och förbjuda den skola som barnen går i.

Men på Sveavägen sitter partistrategerna inlåsta med sina kartor från svunna tider.

Efter årets katastrofval, finns det dock mycket begränsade möjligheter att vinna tillbaka de traditionella väljarana – alltså folk som jobbar. Moderaterna har gjort ett lysande jobb med att triangulera in sig i positionen som det nya arbetarpartiet, och det skulle inte funka för S att kopiera M-politiken (även om det var Socialdemokraternas från början). Miljöfrågan har både centern och miljöpartiet kapat åt sig. Skolan har Folkpartiet lagt beslag på.

För Socialdemokraterna och vänstern finns nu bara de överblivna smulorna kvar – de arbetslösa, de utförsäkrade, förtidspensionärer och långtidssjukskrivna. Viktiga grupper att solidarisera sig med, men de vinner inga val.

Mona Sahlin var med stor sannolikhet Socialdemokraternas sista chans att komma till makten – och en av de bästa partiledare partiet kunde ha haft, om de bara litat på hennes omdöme. Istället kastade de henne under bussen, inte bara en utan flera gånger.

Nu får de ta konsekvenserna. Idioter.

Intressant?

Aftonbladet 1, 2, 3, Expressen 1, 2, 3, DN 1, 2, SvD 1, 2

Fler bloggare om , , ,