Det finns säkert flera som kommer att invända, men jag vill ändå påstå att en av 80-talets absolut hetaste kvinnliga skådisar var Jane Badler. Hon spelade visserligen bara en enda roll, men vilken roll det var! Som Diana, befälhavare för rymdödlorna i kultserien V, dök hon upp varje fredag under bästa förfesttid (och hemma i Varberg gick minsann ingen ut på krogen innan V var slut).

Diana käkar hamster på det glada 80-talet.

Jane Badler var perfekt i rollen som Diana: stenhård, småslampig och skräckinjagande på samma gång. I första säsongen av serien smaskade hon och hennes kvinnliga underofficer (spelad av June Chadwick) ständigt i sig bisarra saker, som maskar, smådjur och skalbaggar. Men scenen där hon sväljer ett marsvin är utan tvekan en av de mest minnesvärda från serien. Den tog två dagar att spela in – vid denna tid gjordes specialeffekter utan hjälp av datorer. Och även om man så här 25 år senare inser att V var ganska lågbudget, lyser Jane Badler fortfarande lika klart genom alla 80-talspastischerna.

Därför är det en glad överraskning att hon nu lyckats att tjata till sig en ledande roll i andra säsongen av nyinspelningen av V, som mamma till den nya ödlebasen Anna.  57 år gammal verkar hon mer taggad än nånsin för comebacken som ond smådjursätande ödla. Uppenbarligen fick hon kämpa hårt för att övertyga producenterna om att hon var rätt kvinna att spela sig själv – inklusive att äta upp en levande mus.

(Jag har ingen aning om hon verkligen äter upp det där djuret, om inte så är det riktigt bra gjort.)

Årets fulkulturella höjdpunkt är det i alla fall.

Intressant?

Andra bloggare om , , , ,