Socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson, Matilda Ernkrans, går till angrepp mot Anders Borgs funderingar på att sälja ut Sveriges överskott av utsläppsrätter, som vi alla gnetat ihop under 20 års tid. Bland annat genom att vi skrotat oljepannor, reser kollektivt och betalt ett oändligt antal skattemiljarder i satsningar på förnybar energi.

Så man skulle ju kunna tycka att den hårt prövade allmänheten, som fått se sina elkostnader tiofaldigas under det senaste decenniet och ofta inte ens har råd att värma upp sina hem, nu skulle kunna få tillbaka lite för alla sina umbäranden i kampen för sänkta koldioxidutsläpp. Åtta miljarder beräknas dessa utsläppsrätter vara värda på marknaden, vilket skulle innebära ett par tusenlappar per hushåll om vinsten delades ut till landets alla elkunder.

Men trots att handeln med utsläppsrätter är något som Sverige gått med i, som en del av Kyotoavtalet, och dessutom lyckats mycket bättre än någon hade trott, tycker Matilda Ernkrans alltså att vi borde uppoffra oss ännu mer. Därför beordrar hon finansministern att ”hålla fingrarna borta” och istället annulera de överblivna utsläppsrätterna. Alltså detsamma som att kasta åtta miljarder i sjön. Anledningen är, som vanligt, att  Sverige ska framstå som ett föredöme i ”klimatarbetet” – och därmed kommer indier, kineser och brasilianare att fyllas av en sådan vördnad att de genast stänger alla sina kolkraftverk. Är i alla fall den förvirrade tanken.

Matilda Ernkrans tillhör naturligtvis den politiska överklass, som aldrig behövt tänka på någon elräkning, och struntar i om man slösar bort några miljarder hit eller dit – det är ju andras pengar. Bakom de tjocka stenväggarna i Riksdagen slipper hon dessutom befatta sig med populasen utanför, som varje månad betalar notan för hennes och hennes miljöpolitiskt korrekta anhängare – från höger till vänster.

Frågan är varför vi inte gjort uppror mot galenskaperna för länge sedan.

Intressant?

Andra om , , , ,