Varför tilläggsisolerar de inte?

Maria Antonia Josepha Johanna von Habsburg-Lothringen av Österrike, eller kanske mera känd som Marie Antoinette, var drottning i Frankrike från 1774 till 1792, då hon blev av med huvudet i samband med franska revolutionen. Hon betraktades allmänt som en symbol för hovets och överklassens slöseri, och sägs ha myntat det bevingade uttrycket ”varför äter de inte bakelser?” när det rapporterades till hovet att de fattiga inte hade något bröd att äta. Förmodligen är det en skröna, men en bra sådan, varför den med fördel kan användas för att sätta fokus på makthavare som tappat markkontakten.

Makthavare som Maud Olofsson. Som på frågan om vad de stackars familjer som inte längre har råd med sina elräkningar ska göra, svarade ”de kan väl tilläggsisolera”.

Ett mycket avslöjande svar från en representant för den politiska överklass som aldrig behöver oroa sig ekonomiskt, allra minst för höga elräkningar. Som distanserat sig så långt från sina egna väljare att hon inte kan förstå att en stor del av Sveriges barnfamiljer i villa redan lever på marginalen, och att ett par saftiga elräkningar faktiskt kan innebära att de får gå från hus och hem.

I det läget tycker alltså Maud Olofsson att dessa redan pressade familjer ska öka på sin kredit ytterligare med ett par hundra tusen, och sätta igång och tilläggsisolera. Alltså – håller du på att gå under av höga kostnader, så dra på dig ännu högre utgifter.

Om det hade funnits ett Marie Antoinette-pris, hade Maud Olofsson varit en solklar vinnare. Hon står helt enkelt i en klass för sig när det gäller politisk galenskap.

Nu hoppas jag verkligen inte att hon möter samma öde som den franska drottningen gjorde i giljotinen, men vi kan åtminstone hoppas att väljarna minns hennes ord i nästa val, och befriar Maud Olofsson och resten av centern från både ministerposter och riksdagsplats.

Intressant?

Aftonbladet 1, 2, 3, 4, 5, Expressen 1, 2, 3, SvD, DN, DN

Andra bloggar om , , , ,