Östra Australien, framför allt delstaten Queensland, har varit hårt prövat av naturkatastrofer på senare år. Knappt har vattnet börjat sjunka undan efter översvämningarna i januari förrän det är dags för nästa potentiella katastrof – den gigantiska cyklonen Yasi, som snabbt närmar sig kusten med vindhastigheter på över 70 meter i sekunden. Prognoserna pekar på att ”landfall” kommer att ske i morgon onsdag i höjd med staden Cairns.

Vad som inte riktigt framgått av nyhetsrapporterna är kanske hur ohyggligt stor Yasi är. Om man som bloggaren Jo Nova lägger kontinentala USA över Australien, ser man tydligt hur gigantiskt det annalkande ovädret är. Liksom Australien som är en betydligt större kontinent än vad vi inser. Lägger vi Australien över Europa täcker det hela kontinentala Europa, Östeuropa, en bit av Ryssland och Turkiet – och halva Sverige.

Vi som brukar ta till krigsrubriker som ”skräckvädret” bara det smyger sig in en ynklig liten snökanon från Östersjön – vad skulle vi kalla ett annalkande oväder från Ryssland i Yasis storlek?

Vi kan alla vara glada att vi lever i en meteorologiskt ganska ospännande del av världen.

Intressant?

Aftonbladet, DN

Läs även andra bloggare om , , , ,