I våra som alltid kritiskt granskande medier, kan man idag glädjas av att läsa om hur Ikeas eluppror ger dig billigare möbler. Det är väl kul? Kamprad räddar klimatet, samtidigt som  vi får tillfälle att köpa bokhyllan Billy en tia billigare.

Om man tänker efter lite inser man dock snabbt att Ingvar Kamprad aldig har, och aldrig kommer att göra något som inte gynnar hans imperium ekonomiskt. Och utan att ha inblick i själva affären så behöver man inte gå längre än till vindkraftbolaget O2:s hemsida för att se vad det är som lockar. Investeringen på ”några hundra miljoner” kan tyckas stor, men är givetvis avdragsgill för Ikea, och när denna väl är gjord väntar många sköna slantar på Kamprad i den übersubventionerade gröna energivärlden – självklart med pengar som du och jag och miljoner andra energikonsumenter tvingas betala.

  • Förutom lägre elpris, som man åtnjuter som producent av förnybar energi, kan Ikea se fram emot att slippa energiskatt på 28,3 öre/kWh. Dessutom kan företaget sälja eventuellt elöverskott vidare på marknaden, och tjäna pengar på mellanskillnaden.
  • Ägare av vindkraftverk tilldelas också så kallade elcertifikat, som går att sälja med vinst på ”marknaden”. Ju högre energiproduktion som Sverige skaffar sig, ju fler elcertifikat kan får vindkraftsproducenterna sälja vidare. Det kallas för ”kvotplikt” och innebär att en viss procent av elproduktionen måste utgöras av förnybar energi. Bakom detta system ligger, inte helt oväntat, Centern…

Just elcertifikatssystemet är ruskigt komplicerat, och det är därför vindkraftslobbyn alltid lyckas finta bort denna detalj när vindkraftens verkliga kostnader för hushållen ska pratas bort. Men elcertifikatet är alltså en extra skatt som vi konsumenter betalar via elräkningen – och ju mer vindkraft (eller annan förnybar el) som byggs, desto dyrare elräkning.

I stora drag kostar den förnybara energin mer än dubbelt så mycket jämfört med el som kommer från vatten- och kärnkraftverk. Men eftersom den fortfarande utgör en mycket liten del av den totala elproduktionen, märks det inte så mycket i plånboken. Ännu.

Om Sverige ska uppnå sitt högt uppsatta mål med 30 TWh vindkraft fram till 2020, kan vi se fram emot det tveksamma nöjet att betala flera kronor per kWh bara i elcertifikat. Pengar som vi alltså kommer att betala till bland annat Ingvar Kamprad. Och vid framtida elprischocker kan Ikea glädja sig åt att de kan tjäna mer på att stänga sina varuhus när det blir för kallt, permittera personalen och sälja elen via Nord Pools spotmarknad.

Men hey, vad gör det när vi kan gläjda oss åt billigare spånplattemöbler, tillverkade i Asien!

Vi lever i sanning i det postmoderna folkhemmet.

Intressant?

Andra bloggare om , , , , ,

Mer elpris-ilska: Aftonbladet, DN, E24