Idag jublas det igen – Obama har lyckats avvärja ännu en kris. Denna gång handlade det om att förhindra en bankrutt för den amerikanska statsförvaltningen som har slut på pengar.

Uppgörelsen innebär alltså inte att USA plötsligt löser problemet med sin galopperande statsskuld – den växer fortfarande snabbare än någonsin – utan bara att den amerikanska Riksbanken, FED, får i uppdrag att låna ännu mer pengar (och trycka fler dollarsedlar).

Och när Obama säger att det kommer kommer att bli ”tufft” och att besparningarna kommer att bli ”smärtsamma”, ska man veta vad det egentligen handlar om.

Precis som teckningen av satirikern Michael Ramirez ovan visar, är USA konkursmässigt, hur man än vrider och vänder på det. Inkomsterna täcker bara 56,9 procent av de totala statsutgifterna på 3,82 biljoner dollar. Resten måste staten alltså låna.

Knäckfrågan de senaste månaderna, mellan republikaner och demokrater, har varit nivån på ”besparingarna”. Demokraterna ville spara 0,86 procent i statsbudgeten, medan republikanerna ville visa handlingskraft och krävde hela 1,59 procent.

I realiteten har striden alltså gällt om budgetunderskottet ska vara 42,24 procent eller 41,51 procent. Och nånstans där emellan har det alltså landat.

Hur många tusen miljarder det blir som Ben Bernanke ska låna ihop, orkar jag inte ens räkna ut just nu. Men många nollor blir det.

Intressant?

SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, DN, Aftonbladet, Expressen 1, 2
Andra bloggare om , , ,