Fondförvaltaren Gustav Rhenman på East Capital, tycker att risken för ”bubblor i Kinas bank- och fastighetssektor är överdriven”. Istället menar han att det är köpläge i bank och fastigheter.

Så bra, då kan jag lugnt låta East Capital investera mina pensionspengar i en nybyggd 12-miljopnersstad på den kinesiska landsbygden, med gigantiska gallerior som står folktomma år efter år. 10 nya städer byggs varje år i Kina, varav de flesta sällar sig till raden av spökstäder där 70 procent eller mer av bostäderna förblir osålda. Och hela denna sanslösa byggboom är sanktionerat av den kinesiska regeringen – allt för att hålla uppe landets skyhöga tillväxtsiffror.

Se gärna dokumentären ovan från australienska samhällsprogrammet Dateline, och läs sedan E24-artikeln en gång till. Fråga sedan dig själv om du tror att en investering i någon av Kinas mer än 64 miljoner tomma lägenheter kommer att få dina pensionspengar att växa.

Som Gillum Tullock, en Hong Kong-baserad analytiker med expertkunskap om den kinesiska fastighetsmarknaden, säger i reportaget.

”Den kinesiska fastighetsbubblan kommer att få den amerikanska att förblekna i jämförelse”.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,