Före: Ola Lindholm i Wild Kids. (Foto: SvT)

Det går en nygammal våg av historieförfalskning över världen – vilket kan tyckas underligt så här i den gränslösa Interneteran.

Men faktum är att man allt oftare ser exempel på hur misshagliga, oönskade eller avpolleterade individer försvinner från webben (och därmed rensas ut även från Googles cachar och ur historien).

...och efter?

Å ena sidan har det blivit enklare att manipulera bilder – Photoshop gör att det som tog dagar förr numera kan göras på någon timme – å andra sidan har fusket blivit enklare att upptäcka, vilket många av dem som manipulerar kanske inte tänker på.

Nyligen blev Hillary Clinton bortretuscherad från det berömda fotot där hon följde tillslaget mot Osama bin Ladin tillsammans med president Barack Obama. Egyptens Hosni Mubarak flyttades runt lite på ett foto för att han skulle framstå som viktigare än han var. Och för inte så länge sedan retuscherades självaste Carl Bildt bort från ett foto av styrelsen i Lundin Oil. Exemplen kan göras fler.

Klassisk utrensning – vips så var Trotskij försvunnen från bilden där Lenin talar.

Idén med att förändra historien medelst bildbehandling lanserades i Sovjetunionen, och nådde sin storhetstid efter Josef Stalins maktövertagande på 20-talet. Arkivfoton på folkfiender som Leo Trotskij grävdes fram och retuscherades, gamla tidskrifter letades upp och brändes. Den som föll i onåd hos den store ledaren skulle minsann inte bara arkebuseras och slängas i massgrav – alla bevis på han/hon över huvud taget existerat skulle utraderas.

Och nu har alltså statliga SvT gått med i denna nygamla klubb för historieförvanskning. Idag skriver Resumé om hur public servicebolaget inlett en stor aktion för att sudda ut alla förekomster av Ola från Svt.se. Tidigare klipp från Wild Kids har tagits bort, och Lindholm är inte längre med på bild på programmets sidor.

SvT brukar ju ofta kritiseras för att vara vänstervridna i sin nyhetsrapportering. Efter Olagate kan vi konstatera att det är mycket värre än så – för att slippa ifrån en obekväm debatt kring en tidigare omtyckt medarbetare drar sig bolaget inte för att bedriva ren historierevisionism.

Intressant?

Mer om Olgate: DN, SvD, SvT
Andra bloggar om , , ,